2008. június 10., kedd

Újkrumpliszezon!

Már mindenhol hegyekben áll az újkrumpli,esszük is mindenhez,mindenféle formában.Utoljára éppen sült csirkéhez.

Mivel nemcsak az újkrumpli,hanem a friss zöldpetrezselyem is hegyekben állt otthon,nem volt kérdés,mi lesz belőle.

Deviszont nem akartam a klasszikus vajban párolt változatot készíteni,mert úgy hajlamos a szétesésre .Sütni meg nem tudtam,mert foglalt volt a sütő.

Így a főtt ,serpenyőben pirított változat nyert.

Amiből:

~2 kg újkrumpli
-1 csokor zöldpetrezselyem
-só,bors
-3-4 ek. evoo

Ahogyan:

A szerencsés esetben tojásnyi méretű krumplikat valamilyen abrazív eljárással a szennyeződéstől és a külső burkolattól megfosztom.

Alapos mosás után enyhén sós vízben megfőzöm.Vigyázva,nehogy szétfőjön.Ez újkrumpli esetén forrástól számított néhány perc,figyelni kell rá.

Ha megvan,serpenyőben olajat melegítek,és rázogatva,forgatva a krumplikat megpirítom kissé.

Közben sózom,és kevés borsot is darálok rá.

Ha már késznek gondolom,megszórom a felaprított petrezselyemzölddel,

mégegyszer átforgatom,hogy nagyjából egyenletesen oszoljon el rajta,és kész.Azonnal érdemes tálalni,igazán csak frissen jó.

Bármilyen sülthöz megfelel,mi most éppen citromos csirkéhez ettük.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Imádom az utólag megpirított főtt újkrumplit! ;) Igaz a petrezselymet lehet lekaparnám, esetleg kakukkfűre vagy rozmaringra vagy fokhagymára cserélném - de ez csak onnét ered, hogy otthon mindig járt egy kanálnyi petrezselyem szinte minden ebédhez, s nem igazán szerettem sose (mindig elég energetikusan meg is jegyeztem, de csak azért is került bele...).

zsúrkenyér írta...

Nyaron a krumpli petrezselymes.Ez faktum.:)

En is szoktam rozmaringgal,citrommal készíteni ,de az nekem téli íz...

Meg a petrezselymet szeretem amugy is:)

Unknown írta...

nekem a friss rozmaring, kakukkfű és társai mind nyáron termő zöldek ;)
Téged eszerint megkímélt a petrezselymes trauma ;)

zsúrkenyér írta...

Szerencsere meg:)

De igazad van,a kakukkfu,kulonosen most,hogy viragzik,tenyleg nyar!