2007. május 25., péntek

Kalács

Inkább őszi-téli csemege ,de néha nyáron is elcsábul az ember egy friss,puha,meleg kalácstól,ami a reggelizőasztalon illatozik,vajjal,mézzel,vagy sajtokkal,gőzölgő kakaóval...

Lányunk kedvéért persze nutellával is...

De persze remek hozzá a fűszeres olajban pácolt feta,vagy camembert...

Vagy csak magában,kávéval...

Egyszóval szinte tökéletes reggelialap:)

Egy hátránya azért van,a technológiai idő.Ami nem kevés,kigondolástól a a szeletelésig eléri a négy órát.

Persze ez kis trükkökkel felosztható,így a nagyon korán kelést meg lehet spórolni.

Nem emlékszem már,honnan való a recept,gondolom valamilyen kenyérsütős könyvből nyúlhattam, és persze változtattam az arányokon is...

Tehát a kalács:

Amiből:

-4 mp(mérőpohár) finomliszt,esetleg felesben kenyérliszt
-1és 3/4 mp tej
-100 gr vaj
-2 kk só
-60-70 gr kristálycukor(~1/3 mp)
-1/2 friss élesztő (25-30gr)
-kenéshez 2 tojássárgája,1 ek tej

Ahogyan:

Mivel ez a kalács nálunk tipikusan reggelire készül,ezért mindig a programozott dagasztást alkalmazom.
A hozzávalók közül amit lehet,jéghidegen teszek bele (vaj,tej),hogy a néhány órás állást kibírják.Ez nem szokott sok lenni,mert többnyire igen későn fekvők vagyunk,a kalácshoz meg úgyis korán kell kelni:)

De ha nagy a meleg,előfordul,hogy a tej egy részét jégkockákkal helyettesítem.

Ha sikerült szinkronba hozni a dagasztógépet és az ébresztőórát,kész,megkelt,selymes-zsíros tészta vár a konyhában.

Lisztezett deszkára borítom,alaposan átdagasztom ,három részre osztom.

Lisztezett deszkán a három gombócból megpróbálok egyforma hosszú,egyforma vastag kígyókat sodorni.
Ez jól hangzik,de még sose sikerült...Kettő általában nagyjából megegyezik,a harmadik mindig vékonyabb:)

Összefonom,a végeit összenyomom,alágyűröm,hogy ne látsszon,kiolajozott tepsibe teszem.

Letakarva újra megkelesztem,ez nagyjából 45-50 perc.

Közben begyűjtöm a reggeli újságokat,és jó idő esetén az erkélyen kávéval,cigivel el is fogyasztom.

Amíg kel a tészta,előmelegítem a sütőt,elindítom benne a gőzfejlesztést(piros láboskában víz) és simára keverem a tojássárgájákat a tejjel.

Közvetlenül a sütőbe tevés előtt bekenem a kalácsot.

180-190 °C on sütöm,kb tíz perc után kiveszem,addigra eléri végleges nagyságát,és mégegyszer átkenem a kalácsfénnyel.

Mindösszesen kb. 30-35 perc alatt kész.

Rácsra téve hagyom hűlni.Ha nem csúsztam el sehol,hatórás ébresztéssel legkésőbb negyed kilenckor lehet reggelizni.

Íme:


Nincsenek megjegyzések: