2008. május 13., kedd

Zsámbék,Légvédelmi Múzeum

Előre szólok,ez egy teljes egészében off post lesz,a világon semmi köze ételhez,borhoz,gasztronómiához...nincs,de nagyon kikívánkozik...

Zsámbékon jártunk hétvégén,egy széles körben valószínűleg nem ismert helyen,a Földi Telepítésű Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeumában.

Régi terv volt már,a múzeumot tavalyelőtt szeptemberben nyitották meg,azóta terveztük,de vagy téli szünet volt ,vagy épp nem értünk rá.A neten alig-alig lelhető fel információ a létesítménnyel kapcsolatban,ami az elérhetőségnél többet mond,mindössze egy blogbejegyzés,timtom-tól.
Sajnos,az általa említett eszközök jelentős része nincs ott a kiállításon.Sem a Nyevák,sem a Vegák,sem ezek kiszolgálóeszközei.

Sem a híradóeszközök,sem a kishatótávolságú légvédelmi eszközök.

Ami van,az a pusztulás.

A kiállítás/múzeum a fellelt információk szerint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum filiáléjaként ,kihelyezett kiállítóhelyeként működik.Hogy ők mennyire érzik magukénak,arról sokat elárul,hogy a hivatalos oldalon nem szerepel.

A terület,amely az egykori 11. (később Duna) Légvédelmi Dandár 4. osztályának adott otthont,jelenleg természetvédelmi oltalom alatt áll.

Ez a zöldnek nagyon jó,de sajnos ez minden jóság,amit elmondhatok.Ezen a helyen tényleg lenne lehetőség arra,hogy -ha már fegyvernemi múzeumról van szó- eredeti közegükben mutassák be az eszközöket.

Ehhez képest a vasbetonfedezékek kifosztva,némelyik ajtók nélkül,villany nincs a területen, mindösszesen egyetlen fedezék állóhelyein van berendezve egy kisebb kiállítás.

Érzésem szerint még a megnyitóra készült ,és azóta úgymaradt,legalábbis a porréteg vastagsága ilyesmire utal...

Ugyanezen hangár betonozott előterén van összezsúfolva még néhány technikai eszköz,lokátorok,rádióreléállomás,töltőgépkocsi,mozgó vezetési pont.

Az eszközökön végzett állagmegóvás látszólag kizárólag az ott dolgozó néhány volt katona és/vagy lelkes önkéntes személyes szívügye.

A kiállított eszközök között nincsenek ott a Nyeva komplexumok,amikből talán nem is maradt meg egy se a dandár felszámolása után.Nincsenek ott a Vega(Sz-200) komplexum elemei,amelyek a honi légvédelem utoljára rendszeresített,legkorszerűbb,legnagyobb hatótávolságú rendszere volt.

Nincs nyoma a zártláncú mikrohullámú hírközlést biztosító 5Ja62/63 típusú rádióreléállomásnak sem.

Elképzelhető persze,hogy az általam hiányolt eszközök jó része,esetleg minden Kecelen a Pintér Művek féle gyűjteményben megtalálhatók.

De ott sem fotózni nem lehet,sem belebújni.

És akkor még nem is szóltam a bázis területén található épületekről,amik kifosztva,tönkretéve árválkodnak,a gondoskodás legkisebb látható jele nélkül.

Ami pozitív:a személyzet hozzáállása.Kísértek,bármit kinyitottak amit szerettünk volna belülről megnézni,a gyerekek kedvéért képes volt emberünk beülni a gépágyúba,és segített nekik tekerni,forgatni,hogy kipróbálhassák.Nem szóltak ránk,amikor szétszedtem a kezünkbe adott gépkarabélyt,hagyták,hadd küzdjek meg az összerakással is egyedül:)

Jó,tudom,kiállítási tárgyat nem szed szét az ember,de a fiam kíváncsi volt,hogy működik:)

Egyszóval rendkívül szomorú,hogy mennyire nincs gazdája ebben a kis hazában-többek közt-ennek sem.Tisztában vagyok vele,hogy nem lehet minden,az ún."haderőreform" keretében bezárt bázisból múzeumot/kegyhelyet csinálni,de egyikből-másikból talán lehetne.

Azt is tudom,hogy ezer más sokkal fontosabb dologra sincs pénz.

De itt megvolt a lehetőség az értékmentésre.Amikor ezeket az alakulatokat felszámolták,megvolt a szakképzett személyzet,akik ehhez a technikához magas szinten értettek.Mi több akkor még rendelkezésre állt az az ipari háttér,amelynek bázisán létre lehetett volna hozni valamilyen kicsi céget,ahol lett volna szakértelem és erőforrás a technika kiállítási szintre hozására,hatástalanítására,konzerválására,illetve a későbbiek során a karbantartásra,állagmegóvásra.

Ha egyszer netán mégis észbe kap valaki,hogy kéne ilyen,nagyon nehéz lesz összehozni,és nagyon sokba fog kerülni...

Azt is nehezen hiszem,hogy olcsóbb volt mindent szétvágni,megsemmisíteni,beolvasztani,mint megmenteni...

Persze rendkívül látványos,ha a sok katonai attasé és nagykövet jelenlétében fel lehet robbantani sok zöldre festett ,valaha iszonyú sok pénzért vásárolt dolgot,de talán ezt-azt félre lehetett volna tenni belőle.

Lehetett volna gondolni a gyerekekre,akiknek majd csak nemsokára lenne ez érdekes,és megmutathatnánk nekik,hogy "Látod kisfiam,öregapád még ezzel védte a hazát!"Arra a kérdésére,hogy "És most mivel védik?" persze még sokkal nehezebb lenne válaszolni...

Akik ezeket a döntéseket hozták,bizonyára még sosem vetődtek el a világ normálisabb felére ,mondjuk Bovingtonba vagy Duxfordba,ahol piknikezni lehet,és családi programokat szerveznek,és nem nyűg az értékmentés.De legalább a Vasúttörténeti Parkba kimehetnének,és ott is lehetne tájékozódni,az nincs olyan messze a HM-től...De ezer másikat sorolhattam volna.

Ez,amit ezzel kapcsolatban tettek,illetve nem tettek,több mint gondatlanság.Ez már-már bűnös hanyagság.

Az egyik fedezék falán megmaradt egy felirat,amit annak idején a sorkatonák okulására festettek fel,ajánlom az illetékesek figyelmébe:


Ennek ellenére akit ilyen érdeklődéssel áldott/vert meg a sors,menjen el,vigye el a családot piknikezni,mert a terület szép,gyönyörű kilátás nyílik a környékre,a személyzet rendes és segítőkész.

És ilyet egyszerűen nem látni máshol...

Van még egy csomó fotó,itt.

A létesítmény valójában nem Zsámbékon van,a Mányról Szomor felé menő útról nyílik a bekötőút,ami a bázishoz visz.

Nincs kitáblázva,csupán az említett kereszteződésben található egy jól kifakult Légvédelmi Múzeum tábla.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

"A terület,amely az egykori 11. (később Duna) Légvédelmi Dandár 4. osztályának adott otthont,jelenleg természetvédelmi oltalom alatt áll."-Rossz az információ - a harmadik. Hidd el,jól tudom.