Egy újabb almás süti a választékból.
Mint már mondtam,mély barátság fűz engem az almás sütihez,és szerencsére a csalát többségét szintén.Vannak persze kivételek,vagy inkább csak kivétel:)
Az alábbi süti utoljára afféle kárpótlásként készült,nemsokkal egy Tarte Tatin után.A mi lányunk kijelentette ugyanis,hogy szép ugyan az almatorta de ő ugyan abból nem eszik,mert nincs teteje,nem szögletre(értsd:kockára)van vágva,és különben is ő azt szereti,ami szurkodott.
Mit tehet ilyenkor egy rendes apa ,süt tetejes,szurkodott(de azért csak módjával szurkálva,hátha mégis olyan szelet kell majd,aminek nem lyukacsos a teteje) ,kockára vágott almás lepényt?pitét? szóval sütit.
Mivel süteményekben nem vagyok kimondottan járatos,egy egyszerű omlós vajastésztával indítottam,a normálisnál tovább gyúrva ,és picivel több vízzel a szokottnál,így nem lett annyira omlós.
Lehet tippelni a lelkes fogadtatásra:)
Igen,ismét nem sikerült eltalálni a leányzó ízlését,mert ez meg szétcsúszott!:)
De azért a süti:
Amiből:
A tészta:
-250 gr vaj
-500 gr finomliszt
-2 nagy tojás sárgája
-0,5-0,7 dl víz
-és persze az elmaradhatatlan csipet só
A töltelék:
-1,5 kg alma
-1/2 citrom
-3-4 ek kristálycukor
-fahéj
Ahogyan:
A hozzávalókból a vajastésztánál ismert módon összeállítom a tésztát,és a szokásosnál kicsit tovább gyúrom.Így nyúlósabb lesz ,és megsütve picit jobb a tartása,mint a normál omlósnak.
Hűtőbe rakom,és amíg pihen,megcsinálom a tölteléket.
A töltelékhez tulajdonképpen bármilyen alma jó,csak ne legyen kásáshúsú.Az almákat meghámozom,szeletekre vágom és kevés cukorral,a citromlével megpárolom.Ebbe most tettem igen pici fahéjat,de tényleg csak megmutattam az almának a fahéjrudat.
Hagyom hűlni,közben kinyújtom a tészta felét,beleteregetem egy kivajazott tepsibe,és szórok rá némi búzadarát.Rásimítom a tölteléket,és a tészta másik feléből nyújtott lappal betakarom.
Megszurkodom,mert az fontos,és 180-190°C-os sütőben nagyjából 30-35 perc alatt készre sütöm.
Amikor kihűl,"szögletekre"vágom.
2007. június 28., csütörtök
Almás süti
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése