2007. május 30., szerda

Csokiöntet

A palacsintás postban említettem a csokiöntetet,itt az ideje,hogy el is meséljem részletesen...

Születését ennek is a szükség kényszerítette ki,merthogy nem volt otthon nutella.

Ezzel próbáltam az így támadt űrt betölteni,több-kevesebb sikerrel. Azért a határozatlanság,mert az öntet ugyan jó lett,készül is időnként,de a család nutellarajongó kisebbsége(lányunk)számára ez nem elfogadható:)

Egy dologra kell igazán figyelni : a világért se használjon senki tortabevonót és/vagy ún. főzőcsokoládét!

Itt kis hazánkban a tortabevonó valószínűleg a csokiolvasztó üstök aljára kozmált,bármi másra alkalmatlan maradékból készül,a főzőcsoki meg úgyis csak föl van olvasztva mit számít...

Valószínűleg a csokoládémassza homogenizálására és a szemcsenagyság kellő finomítására sem tesznek meg minden elvárható lépést...

Ezért az ár/érték arány figyelembevételével én a gyerekkori kedvenc Szerencsi Szerecsen étcsokoládét használom.

Tehát a csokiöntet:

Amiből:

-100 gr étcsoki
-20-30 gr vaj

-3 tojássárgája

-főzőtejszín vagy zsíros tej szükség szerint

Ahogyan:

Gőz fölött megolvasztom a csokit és a vajat,folytonos keverés mellett beleöntök néhány kanál tejszínt,és simára keverem.Hagyom lehűlni,belekeverem a tojássárgákat.Ilyenkor krémszerűen folyósnak kellene lennie.Ha mégsem,további tejjel,tejszínnel korrigálom.

Ideális esetben a massza szobahőmérsékleten sűrűn,krémszerűen folyik,és még lehűtve,hűtőből kivéve is kenhető marad.





Nincsenek megjegyzések: