Vagy csirkék.Esetleg kotlósok.Bár ami azt illeti,miközben formáztam,nekem a keselyűfióka is megfordult a fejemben.De azért leginkább mégiscsak galambok...
Húsvét tiszteletére,a főtt házisonkához készültek reggelire az alábbi galambkalácsok.Nem tudom,van-e valami közük a galamboknak a Húsvéthoz,de először épp egy ilyen alkalomra készültek,úgyhogy szerintem van.
De lehet,hogy ez is csak egy újabb kísérlet volt arra,hogy a gyermekek egyenek egy kis kenyeret...
Egyébként nincs benne semmi különös,sima kalácstészta,csak a formázás más egy kicsit.Annyi eltérés volt mindösszesen,hogy a tej felesben víz volt,és a cukor helyett méz került bele.Mostanában egyre inkább hanyagoljuk az ipari cukor fogyasztását,ahol lehet,mézet használunk.
Nem azért,mintha elhinnénk a sok badarságot a "fehér méregről"( a belinkelt cikk csak egy véletlenszerűen kiválasztott példa),hanem mert a méz sokkal jobb ízű,és tartalmasbb mint a cukor.
A tészta ,ahogy a hivatkozott kalácsnál,a kenyérsütőben készül,csak nem hagyom teljesen megkelni,kb félóra pihentetés után kiszedem,nyolcfelé osztom,és a darbokból olyan hosszú kígyókat sodrok,amire lehet kötni egy csomót.Aztán az alsó végét ellapítom,két-három helyen bevágom,hogy legyen farka.A másik végéből lesz a feje.
Belecsípek ollóval három helyen,és egy-egy csöpp tojásfehérjével beleragasztom a szemeit,ami vagy pici,vagy félbevágott mazsola,meg a csőrét,amit itt éppen mandulából vágtam,de tökmag is jó.
Aztán hagyom megkelni jól,és előmelegített,begőzölt 170-180°C-os sütőben készre sütöm.(18-22 perc)
És így néz ki a fészekalja:
2008. március 25., kedd
Húsvéti galambok
Ők négyen az állomány fele,a hivatkozott mennyiségű tésztából nyolc darab sikerült.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Szóval a kígyóra kötsz egy csomót és galamb lesz belőle :-))
Aranyosak!
"a galamb a béke jelképe, ugyanúgy, ahogy mifelénk a tojás, az új életet szimbolizálja"
Ez Mammánál olvasható a Colomba pasquale-ról írt bejegyzésében.
Ha körülnézel a blogokon, szebbnél-szebb, fényes, gyönyörű kalácsok láthatók, le a kalappal elöttük!A " number one " viszont a tiéd!!!! Imádnivaló, feltétlenül ki fogom próbálni!
Florentine,mit sodorjak?:)
Nem rud,mert nem eleg merev.Nem hurka,mert az nem egyenes.Marad a kigyo...
Kedves foz es fecseg!
Igazan nagyon koszonom az elismerest!:)
Udv
zsurkenyer
Megjegyzés küldése