2007. június 12., kedd

Csirkemell gombával

Nemrégiben meglepetés érkezett,ismét.De most nem kapor,mint a múltkor,hanem egy nagy adag erdei gomba,jelesül májusi pereszke.

Ezek a meglepetések a szüleinktől szoktak érkezni,teljesen random módon,de mindig örülünk nekik:)

Ez a meglepetéscsomag azért is jött jól,mert már régen volt szerencsénk igazi erdei gombához,sőt igaziból gombához egyáltalán,mert a gyermekek egyszercsak rajtaütésszerűen elkezdték nem szeretni,ezért szinte teljesen kimaradt az étrendből két három hónapig.

De ez maga volt a csoda...

Amikor egy ilyen gomba pattanva kettétörik a kezemben,és megcsap a semmihez se hasonlítható illat,ott vagyok az erdőben,kora reggel,eső után,mert gombát szedni olyankor kell...

Érzem az esőáztatta erdő,a növények,az avar szagát...

Látom a tüskés bokrokat,ami alá be kell kúszni négykézláb,mert a fránya gomba ott szeret,nem ám a tisztáson...

És mindez egyetlen gombafejben...

Aki még nem próbálta a hajnali gombaszedést annak minden nyűgével,és örömével,sürgősen tegye meg:)
Vissza a tárgyhoz,mivel a gomba annyira friss,ízes,illatos volt,valami nagyon egyszerű ételt szerettem volna belőle készíteni,amiben egyertelműen ő a középpont,és a hangsúly.
A végeredmény igazolta a várakozást,könnyű,friss,illatos gombás csirkemell készült belőle.


Amiből:

-1 nagy csirkemell
-600-700 gr gomba
-kis csokor friss majoranna
-50 gr vaj
-2,5 dl főzőtejszín
-só,durvára őrölt bors


Ahogyan:

A nagyobb darabokra vágott húst a vajon elősütöm,közben sózom,borsozom,sütőtálba rakom.

A visszamaradt vajon elkezdem párolni a gombát,de csak addig,amíg el nem kezd levet ereszteni.

A gombát is a tálba rakom,rászórom a megmosott majoranna leveleit,és főzőtejszínnel meglocsolom.Lefóliázom,és 190-200°C-os sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.


Ezután már nincs más hátra,mint valami egyszerű,semleges ízű körettel -ami ez esetben párolt rizs volt-tálalni.

Nincsenek megjegyzések: