Az alábbi remek fogás egy régi-régi Nigella sorozatból származik.Rám egyébként nem jellemző módon szinte változtatás nélkül használom a receptet már évek óta:)
Szeretem,mert egyszerű mint az ék,előkészítést nem igényel egyáltalán,és még elrontani is nehéz.
Ja,és legfőbb előnye,hogy általában a gyermekek is szeretik.Persze ha olyan kedvük van,akkor a citromjárta felületeken keserű, a fokhagyma környékén meg nagyon fokhagymás...
Kipróbáltam más húsokkal is már,tulajdonképpen a már említett fokhagymás tarja is ennek egy leszármazottja,csak ott a fokhagyma jobban dominál.
Mivel a citrom miatt a hús meglehetősen karakteres,vagy vele harmonizáló,vagy teljesen semleges köret illik hozzá,például tepsiben sült,borsos,rozmaringos,olívaolajos,citromleves krumpli,vagy mint alant,egyszerű,vajas párolt újkrumpli.
Meg persze zöldsaláta.
Meg valamilyen jófajta olaszrizling,mert alá is az kerül.Legalábbis nálam.
Tehát a citromos nigellás csirke szerintem:
Amiből:
-4 egész csirkecomb,vagy comb és mell(bőröstül!)
-2 citrom
-12-15 gerezd fokhagyma
-néhány ágacska friss rozmaring
-frissen őrölt bors,só
-2-3 ek evoo
-3-4 dl száraz fehérbor,szerintem olaszrizling
Ahogyan:
A csirkedarabokat sózom borsozom, sütőtálba rakom.Rászórom az összetépkedett rozmaringot,a gerezdekre vágott citromot,a megtisztított,de egyben hagyott fokhagymagerezdeket.
Meglocsolom olívaolajjal,és aláöntöm a bort.Nedves sütőpapírral lefedem,és nem túl meleg sütőben(160-180°C-on) megsütöm.Ez kb 70-80 perc,de egy tűpróbára azért mindig szükség van.
A végén nem kell számolni a plusz rápirítással,mert a sütőpapír alatt ez megtörténik tökéletesen.
2007. augusztus 6., hétfő
Citromos csirke
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Igen, ez tényleg nagyon finom! Én is szoktam csinálni.
Van még egy egészben sütött citromos csirke verzió is,hamarosan az is felkerül:)
Megjegyzés küldése