2007. szeptember 6., csütörtök

Kések I.

Néhány gondolat a legfontosabb konyhaeszközről.

A kések kitüntetett helyet foglalnak el a többi eszköz, szerszám között, és nem csak a konyhában. Nem véletlenül, hiszen nagyjából a legősibb szerszámról ,eszközről, fegyverről van szó, amely egyidős az eszközhasználattal. Könnyű belátni, hogy eleinknek a mamutot nem volt elég agyoncsapni, valahogy fel is kellett darabolni, hogy élvezhető legyen…

Vagyis a legeslegelső eszközök, a szakócák, marokkövek kezdetleges késként is működtek. Persze igen hamar elváltak egymástól az ütésre ,zúzásra alkalmas balták, bunkók, buzogányok, és a szúrásra, vágásra használt kések. A kés, ha korlátozottan is, a másik funkcióját is megtartotta, erről majd később még mesélek.

A kés személyes eszközzé, fegyverré válása már ekkor megtörtént,és őrzi ezt a kivételezett állapotát a mai napig.

Kis kitérő:
A kés nagytestvére, a kard a legutóbbi időkig végigkísérte az emberek közötti konfliktusokat. Gyakorlatilag az első világháborúig a kard volt az az eszköz, amely közelharcban eldöntötte egy-egy ütközet sorsát. A különféle kések, tőrök másodlagos, jellemzően védőfegyverként voltak jelen a harcosok eszköztárában. A kard diadalútjának a géppuska megjelenése vetett véget egyszer és mindenkorra , de ez már egy másik történet...

A kardok el is tűntek a hadseregek fegyvertárából, csupán a díszelgő alakulatok kezében tűnik fel, illetve mint kitüntetés jelenik meg.

Érdekes módon a harci kések pont ezidőtájt , a lövészárokharcokban tűntek fel a katonák kezében. Itt nem a szuronyokra gondolok, hiszen azok egyidősek a személyi lőfegyverekkel, már az első muskétákkal együtt alkalmazni kezdték.

A harcolók igényeltek egy közelharcban jól használható fegyvert melyet eleinte magánúton szereztek be, később rendszeresítésre is kerültek.

A harci kések néhány fajtáját később szeretném majd bemutatni.

Vissza a késekhez:

A kések specializációja nagyon korán megkezdődött, egyrészt mert a szükség parancsolta, hiszen egészen másra volt szüksége egy vadásznak és mondjuk egy szakácsnak.

A rituális fegyverek, például a majáknál az emberáldozatok bemutatásakor használt pattintott obszidiánpengék pedig kizárólag e célra voltak használhatók.

A kések funkciójuk , kialakításuk alapján alapvetően három nagy csoportba oszthatók, persze ezeken belül tetszőleges számú alcsoport alakítható ki. Ezt a késekkel foglalkozó szerzők meg is szokták tenni, az olvasó összezavarása céljából:)
A három nagy csoport szerintem:

-munkakések
-harci kések
-díszkések

Az elnevezések magukért beszélnek, bár vannak –talán önkényes- szempontok, amelyek nem egyértelműek első látásra.(Ezek az én önkényes szempontjaim, korántsem biztos,hogy a szakértők is így gondolják:))
A katonai ,de elsősorban általános használatú (angolszász terminológiában utility knife) késeket, mint pl. a BUCK M9, egyértelműen a munkakések közé sorolom.


BUCK M9(foto:www.m9bayonet.com)

Ide tartoznak a vadászkések , a henteskések, az egyéb szakmák által használt speciális darabok ,a szikétől a kacoron át a kábelkésig sok minden, és persze a szívünknek oly kedves konyhakések is.

A harci kések is lehetnek sokfélék , kisebbek ,nagyobbak ,egyediek vagy sorozattermékek ,egy dolog közös bennük: alapvetően és elsősorban egy feladatra alkalmasak.
Ölni lehet velük.



Applegate-Fairbairn AF12(foto:www.bokerusa.com)

Persze ,ha nagyon muszáj ,lehet éppen krumplit hámozni is ,de nem szokás…

A díszkések , mint nevük is mutatja elsősorban szépek. Lehetnek persze valamely típus teljeskörűen használható , csupán díszes változatai ,mint például a BÖKER „éves” kései ,vagy bizonyos eseményekhez ,jubileumokhoz kötött gyűjtői darabok.

BÖKER Three Roses Damast Jahresmesser 2007 (foto:www.boker.de)

De tipikusan idetartoznak pl. Gil Hibben fantáziakései, vagy a fegyveres testületeknél kitüntetésként adományozott dísztőrök.


Gil Hibben Push Dagger (foto:www.hibbenknives.com)

Úgy gondoltam,hogy egy hosszabb postban megírnék mindent,amit a témáról gondolok,de a téma nagysága miatt sorozat lesz belőle:)

A következő részben a felhasznált anyagokról írok majd.

5 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Életem párja is nagy, nagy kés (tőr, bicska, stb.)rajongó, legújabban a damaszkuszi pengéjü késeket gyűjti, de készített már gyönyörű vadásztőröket is. Talán egyszer megposztolom ezt is...Én csak a praktikus oldalát élvezem e szenvedélynek: konyhámban minden kés jó minőségű és pengeéles:))

Fűszeres Eszter írta...

Húha, komoly fába vágtad a fejszédet. Akarom mondani a késedet!

zsúrkenyér írta...

Gabojsza:

Én csak használom a késeket,a készítéshez sem felszerelésem,sem felkészültségem...

De a szép eszközök lenyűgöznek,és jó késekkel dolgozni is élmény:)

Eszter:

Írom már elég régóta,de nehezen érek a végére,mindig újabb elmesélnivalót találok:)

Névtelen írta...

Szia!
Jó a cikk, de a bajonett sosem volt munkakés, hacsak a gyilkolást nem tekintjük munkának.
Szia,
Peti.

zsúrkenyér írta...

Szia Peti!

Örülök,hogy tetszett az írás!:)

Azért vitatkoznék ezzel az állítással,mert a ma többnyire használt bajonettek általában nem egyfunkciósak,mint a régebbi döfőszuronyok.Persze erre is van még példa,és léteznek a fegyver integráns részeként is szuronyok,mint például az SKS gépkarabélyoké,vagy a magyar dísszázadnál látható Moszin-Nagant karabélyoké.

De a képen is látható M9 ,akárcsak az AK fegyverekhez rendszeresített rohamkések alkalmasak drótvágásra(tokkal együtt),fűrészelésre,de lehet akár ásni is velük.

Ezeket inkább "tábori kés"-nek hívják.

De mint mondtam,az én osztályozásom teljesen szubkjektív:)

Üdv
zsurkenyer