2007. május 7., hétfő

Tarte Tatin

Ahogy az elején mondtam,néha sütök is!

Elöljáróban el kell mondanom,hogy mély barátsággal viszonyulok nagyjából mindenféle almás sütihez,kicsit Gombóc Artúr módjára.

Viszont nem nagyon szeretem,hogy valamiért az almás süti csak sok fahéjjal képzelhető el,lett légyen bármilyen fajta.Ez a magyar konyhának egy nehezen tolerálható vadhajtása...

Mert a fahéj jó,és sokoldalú,hiszen még a chilis babba is tesznek egyesek,(én is) de az alma nem túl intenzív aromáját teljesen maga alá gyűri.

Nem is emlékszem,hogy az eredeti tiroli rétesben lenne.

A fent nevezett,nyugodtan mondhatjuk,legendás tésztanemű már régóta izgatott.Olvastam is róla már többször,de nemigen találkoztam vele élőben.Most alkalom adódott,egyszerű ebéd volt,időbe belefért,miért ne?

A torta eredetmondája a feledékeny és/vagy szeleburdi nővérekkel,akik fordítva rakták össze a sütit és/vagy lefelejtették a tésztát róla,gondolom ismert.

Akinek mégsem,itt elolvashat róla mindent,amit egy nem túl bonyolult sütiről tudni érdemes:)

Elolvastam több receptet a témában,igazán egyik se tetszett,mert mind azt javasolta,hogy az almakaramellizáló edényt be kell rakni a sütőbe.

A rendelkezésre álló erőforrások két dolgot tettek volna lehetővé:

-vagy a műanyagfülűben karamellizálok,és akkor annak ég le a nyele a sütőben,vagy

-a fémnyelűben,de mivel az meg hasas,nem tudom majd a végén kiborítani.

Így mit volt mit tenni,föl kellett rúgni a tradíciót,és így kicsit tovább tartott,más baj nem történt.

Amiből:

-1,5 kg alma(nem édes,nem kásás,nem szétfővő,mondjuk idared)
-70-80gr vaj
-150 gr kristálycukor

Az omlós tésztához:

- 200 gr finomliszt
-150 gr vaj
-1 nagy tojás sárgája
-2-3 ek víz
-csipet só

Ahogyan:

Először az omlós tésztát állítom össze.Fontos hogy a hozzávalók hidegek legyenek,amennyire csak lehet,és a lehető leggyorsabban kell dolgozni.

Két okból:egyrészt,hogy meg ne olvadjon a vaj,miközben a liszttel összedolgozzuk,másrészt meg hogy mihamarabb végezzünk.

Ha kész ,összegombócozom,25-30 percre a hűtőbe teszem.

Amíg a tészta fázik,az almát meghámozom,negyedekre vágom,citromos vízzel meglocsolom.

A vajat megolvasztom egy nagy serpenyőben,beleszórom a cukrot,azt is felolvasztom.Belerakom az almákat,és lassú tűzön,néha megmozgatva,illetve az almákat óvatosan kevergetve kb 30-35 perc alatt puhára párolom és karamellizálom.

Ezenközben kevés,a pektintől kocsonyás ,a cukortól sűrű,karamellízű lé képződik ,ami majd a későbbiekben jól eláztatja a tésztát.

Ha az alma kész,kicsit lehűtöm,és átrakom a sütőedénybe,amit sem kivajazni,sem egyéb módon előkészíteni nem szükséges.

Tetejére borítom a kinyújtott tésztalapot,és a formába nyomkodom,amennyire lehet.Megszurkálom, berakom a hideg sütőbe, mivel üvegedényben sütöm.

Kb. 160-180 fokos sütőben addig sütöm,amíg a tészta világosbarnára nem sül.Ez kb 30-35 perc.

Ha kész,kicsit hűlni hagyom,aztán kiborítom és ha kihűlt ,szeletelhető,ehető.

És így néz ki:



1 megjegyzés:

benci írta...

Miota mondogatom en, hogy a fahej az no-no!??! vegre!!! koszi, koszi:) rendelest vesztek fel?:)