2007. május 14., hétfő

Fehér kenyér

Az első kenyér megsütésére az indított már sok évvel ezelőtt,amikor láttam a Spektrum TV-ben a Mindennapi kenyerünk című remek sorozatot.

Arra jutottam akkor,hogy kenyeret sütni akárki tud,talán még én is,és nekiláttam.

Nem mondom,hogy rögtön az első próbálkozás jó lett,de nem kellett kidobni,ehető volt:)

Aztán lett kenyérsütő gépünk is,abban is sütöttük a kenyereket,de már egy ideje csak dagasztásra használjuk ,így szebb,és szerintem jobb kenyereket készítünk.

A egyébként egy nagy csoda számomra,mert nagyon kevés dologból-tulajdonképpen liszt,víz,só-hihetetlen változatos ízű,formájú,tulajdonságú étel alkotható.

Nagy csoda azért is,mert talán az egyetlen élelmiszer,amit a valamilyen formában a világon mindenhol esznek.

Csoda az is,hogy mindennapos,alapélelmiszer létére egy frissen sült kenyér illata senkit nem hagy közömbösen...

És ezért borzasztó,hogy ezen a világon, legalábbis itt minálunk milyen nehezen lehet jó kenyérhez hozzájutni...

Mit van mit tenni,sütni kell magunknak,így legalább nem lehet okolni senki mást,ha hitvány a portéka:)

Az egyszerű,alap fehér kenyér így készül minálunk:

Amiből:

-1és3/4 mp(mérőpohár) víz
-4 mp kenyérliszt(BL80)
-2 csapott tk.cukor
-2 csapott kk. só
-25-30gr friss élesztő
-2 ek semleges ízű étolaj

Ahogyan:

Az anyagokat az előírt sorrend szerint beleszórom a kenyérsütőbe,és ráküldöm a dagasztóprogramot.

Az elején figyelem persze,ha szükséges,víz vagy liszt hozzáadásával korrigálok.Erre általában szükség is van:)

Ha kész a tészta,lisztezett deszkára borítom,alaposan átgyúrom,dagasztom.

Formázok belőle két kisebb kenyeret,kiolajozott formába vagy tepsibe teszem,és mégegyszer megkelesztem,ez kb. egy óra alatt megvan.

Előmelegített,gőzzel teli sütőben kb. 180-200°C-on 25-30 perc alatt készre sütöm.

Az állapotot elég nehéz ellenőrizni,mert ugye minden tudományos könyv azt javasolja,hogy kopogtassuk meg az alját,és ha üregesen kong,kész.

Ezzel egy kicsi baj van,nevezetesen az,hogy a kenyér ugye az alján fekszik...

De persze ha kiemeli az ember egy lapáttal,beledobja a másik kezébe terített ruhába,villámgyorsan kopogtat,és mielőtt az egész tenyere leégne vissza is dobja a tepsibe,a dolog megoldható:)

Ha kész,rácsra téve kihűtöm,és ehető.

Ez a fajta kb 3 napig élvezhető marad,az olaj miatt nem szárad ki hamar.

És így néz ki:

Nincsenek megjegyzések: