Az első kenyér megsütésére az indított már sok évvel ezelőtt,amikor láttam a Spektrum TV-ben a Mindennapi kenyerünk című remek sorozatot.
Arra jutottam akkor,hogy kenyeret sütni akárki tud,talán még én is,és nekiláttam.
Nem mondom,hogy rögtön az első próbálkozás jó lett,de nem kellett kidobni,ehető volt:)
Aztán lett kenyérsütő gépünk is,abban is sütöttük a kenyereket,de már egy ideje csak dagasztásra használjuk ,így szebb,és szerintem jobb kenyereket készítünk.
A egyébként egy nagy csoda számomra,mert nagyon kevés dologból-tulajdonképpen liszt,víz,só-hihetetlen változatos ízű,formájú,tulajdonságú étel alkotható.
Nagy csoda azért is,mert talán az egyetlen élelmiszer,amit a valamilyen formában a világon mindenhol esznek.
Csoda az is,hogy mindennapos,alapélelmiszer létére egy frissen sült kenyér illata senkit nem hagy közömbösen...
És ezért borzasztó,hogy ezen a világon, legalábbis itt minálunk milyen nehezen lehet jó kenyérhez hozzájutni...
Mit van mit tenni,sütni kell magunknak,így legalább nem lehet okolni senki mást,ha hitvány a portéka:)
Az egyszerű,alap fehér kenyér így készül minálunk:
Amiből:
-1és3/4 mp(mérőpohár) víz
-4 mp kenyérliszt(BL80)
-2 csapott tk.cukor
-2 csapott kk. só
-25-30gr friss élesztő
-2 ek semleges ízű étolaj
Ahogyan:
Az anyagokat az előírt sorrend szerint beleszórom a kenyérsütőbe,és ráküldöm a dagasztóprogramot.
Az elején figyelem persze,ha szükséges,víz vagy liszt hozzáadásával korrigálok.Erre általában szükség is van:)
Ha kész a tészta,lisztezett deszkára borítom,alaposan átgyúrom,dagasztom.
Formázok belőle két kisebb kenyeret,kiolajozott formába vagy tepsibe teszem,és mégegyszer megkelesztem,ez kb. egy óra alatt megvan.
Előmelegített,gőzzel teli sütőben kb. 180-200°C-on 25-30 perc alatt készre sütöm.
Az állapotot elég nehéz ellenőrizni,mert ugye minden tudományos könyv azt javasolja,hogy kopogtassuk meg az alját,és ha üregesen kong,kész.
Ezzel egy kicsi baj van,nevezetesen az,hogy a kenyér ugye az alján fekszik...
De persze ha kiemeli az ember egy lapáttal,beledobja a másik kezébe terített ruhába,villámgyorsan kopogtat,és mielőtt az egész tenyere leégne vissza is dobja a tepsibe,a dolog megoldható:)
Ha kész,rácsra téve kihűtöm,és ehető.
Ez a fajta kb 3 napig élvezhető marad,az olaj miatt nem szárad ki hamar.
És így néz ki:
2007. május 14., hétfő
Fehér kenyér
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése