2007. június 26., kedd

Bográcsgulyás

Hétvégén nagy,ráérős udvari főzés volt szüleimnél.
Az ilyen mindig jó,a főzés miatt is,meg a nagy ráérős,beszélgetős összejövetel miatt is.
Lehet a tűzrakás közben hideg söröket inni,és akár főzés közben szivarozni is,amit ugye konyhában egyáltalán nem.
Külön élményt jelent,hogy lehet a tűzzel játszani közben,ami egy normál konyhában szintén nincs.
És ez ráadásul jó sokáig is tart,mert a tüzet hol a szél fújja ki a bogrács alól,hol csak lelohad a láng,hol vizes a fa,és ezer egyéb ok lehetséges.

De persze ilyenkor ez nem is baj,mert ráérünk.

Bográcsgulyást főztünk ez alkalommal,amely bizonyára nem autentikus,eleve mert sertéscombból volt,és nálunk mindig kerül bele zöldség is,sőt,horribile dictu! még húsleveshez való bouquet garni is.Így inkább a fiákergulyásra hasonlít,de mi így is szeretjük.

Különben is,arról, hogy milyen is,és egyáltalán létezik-e autentikus gulyás,majd egy másik alkalommal írnék,a terjedelmi korlátok miatt:)

Tehát a szóbanforgó gulyás:

Amiből:
-2 kg zsírtalan sertéscomb
-200-250 gr szalonna
-1,5 kg krumpli
-leveszöldség
-fűszercsokor(petrezselyemzöld,lestyán,zeller,zöldhagyma)
-3 nagy fej vöröshagyma
- nagy paradicsom
- nagy paprika
-só,bors,pirospaprika,babérlevél
-2 dl száraz vörösbor
-4-8 hideg sör
-több kosár tűzifa(száraz keményfa,mondjuk akác)

Ahogyan:
Először is összevágjuk a fát,megrakjuk a tüzet,és belekezdünk a kényelmes tempójú sörivásba:)

A gyufaszálnyi csíkokra vágott szalonnát kisütöm a pörcöt bennehagyom,és rádobom a finomra vágott hagymát.Picit sózom,és ha majdnem kész megy rá a felaprított paprika és paradicsom.Persze a paprika kicsumázva előtte,a paradicsom meghámozva.

Kicsit együtt sütöm,és már mehet is rá a pirospaprika(szigorúan édesnemes,a fogyasztók többsége nem tolerálja a csípősséget),amit kicsit elkeverek a zsírban,csak hogy szebb színe legyen,és két részletben ráteszem a húst.

Fehéredésig pirítom,aztán rövid ideig a saját levében,közben sózom,borsozom,beledobom a babérlevelet,és kevés vízzel felöntöm.Itt már belekerül a karikára vágott leveszöldség is.

Innentől csak várni,nézni,tüzet gondozni és sört inni kell jó darabig.
Ha a hús már majdnem jó,beleteszem a krumplit,felöntöm még vízzel a ha szükséges,és belöntöm a bort is.Ha szükséges utánaízesítek,és ha kész a krumpli,és sikerül úgy leakasztani a bográcsot,hogy nem öntjük ki,akkor ehetünk is:)


Nincsenek megjegyzések: