Fakanál kérésére :)
Nagy kedvenc a fent említett leves is,előbb-utóbb szerepelt volna mindenképpen,de most itt a remek alkalom.
Ez az étel is Vas megyei hozomány,itt a mi környékünkön teljesen ismeretlennek számított.Ott viszont minden elképzelhető és elképzelhetetlen zöldségből és gyümölcsből főztek,főznek tejes-tejfölös leveseket.
A skála az aszaltszilvától a krumplin át a tarlórépáig terjed, és csak igen kis eltérések vannak,amiket az alapanyag jellege határoz meg.
Ezek nem kimondottan tartalmas,laktató levesek ,de édes tésztákkal,palacsintával,édes állattal,fánkkal igen jók.
Léteznek persze megoldások a tartalmasabbá,vagy inkább töményebbé tételre ,csipetke,tarhonya,csurgatott tészta belefőzése,de ezt vadhajtásnak tekintem én.Nem is szeretjük, ráadásul a tejfölös,habart levesek tésztás béléssel könnyen csirizzé tudnak alakulni...
Ez a leves alapvetően újkrumpliból készül,ez is afféle tavaszhírnök,mint a tojásos nokedli az első kerti salátával,de öreg krumplival is elkészíthető.Nagy duzzogva azt is meg lehet enni azért:)
Tehát:
Amiből:
-2 ek semleges ízű étolaj (mondjuk napraforgó)
-8-10 szem tojásnyi újkrumpli
-1 kis fej vöröshagyma(kimondottan vöröshagyma,abból is a minél csípősebb fajta)
-kevés pirospaprika (kb. negyede annak,mintha piros levest főznék)
-só,lehelletnyi frissen őrölt bors
-1 pohár 20% tejföl
-1 tk liszt
- tej szükség szerint
Ahogyan:
Az olajon kis sóval megpárolom a nagyon finomra vágott vöröshagymát,de semmiképpen nem pirítom.Itt inkább pikánsnak kell lennie,semmi szükség az egyébként igen jóízű pörzsanyagokra.Ha már üveges,rászórom a pirospaprikát,elkeverem,pár másodpercig hevítem,csakhogy szebb színe legyen,és rádobom a kockára vágott krumplit.
Átforgatom,kicsit párolom,éppencsak annyira,hogy kicsit magába szívja a paprikás hagyma ízét.
Felöntöm vízzel,tekerek rá pici borsot(tényleg csak picit)és pár perc alatt készrefőzöm.
Közben a tejfölből,lisztből kevés tejből csomómentes habarást keverek,ha kész beleöntöm,összeforralom,szükség szerint sózom.
Ha a paprikát mértéktartóan adagoltam,a végeredmény egészen halványrózsaszínű-narancssárga leves,piros zsírpöttyökkel:)
Ennyi.

Nagy kedvenc a fent említett leves is,előbb-utóbb szerepelt volna mindenképpen,de most itt a remek alkalom.
Ez az étel is Vas megyei hozomány,itt a mi környékünkön teljesen ismeretlennek számított.Ott viszont minden elképzelhető és elképzelhetetlen zöldségből és gyümölcsből főztek,főznek tejes-tejfölös leveseket.
A skála az aszaltszilvától a krumplin át a tarlórépáig terjed, és csak igen kis eltérések vannak,amiket az alapanyag jellege határoz meg.
Ezek nem kimondottan tartalmas,laktató levesek ,de édes tésztákkal,palacsintával,édes állattal,fánkkal igen jók.
Léteznek persze megoldások a tartalmasabbá,vagy inkább töményebbé tételre ,csipetke,tarhonya,csurgatott tészta belefőzése,de ezt vadhajtásnak tekintem én.Nem is szeretjük, ráadásul a tejfölös,habart levesek tésztás béléssel könnyen csirizzé tudnak alakulni...
Ez a leves alapvetően újkrumpliból készül,ez is afféle tavaszhírnök,mint a tojásos nokedli az első kerti salátával,de öreg krumplival is elkészíthető.Nagy duzzogva azt is meg lehet enni azért:)
Tehát:
Amiből:
-2 ek semleges ízű étolaj (mondjuk napraforgó)
-8-10 szem tojásnyi újkrumpli
-1 kis fej vöröshagyma(kimondottan vöröshagyma,abból is a minél csípősebb fajta)
-kevés pirospaprika (kb. negyede annak,mintha piros levest főznék)
-só,lehelletnyi frissen őrölt bors
-1 pohár 20% tejföl
-1 tk liszt
- tej szükség szerint
Ahogyan:
Az olajon kis sóval megpárolom a nagyon finomra vágott vöröshagymát,de semmiképpen nem pirítom.Itt inkább pikánsnak kell lennie,semmi szükség az egyébként igen jóízű pörzsanyagokra.Ha már üveges,rászórom a pirospaprikát,elkeverem,pár másodpercig hevítem,csakhogy szebb színe legyen,és rádobom a kockára vágott krumplit.
Átforgatom,kicsit párolom,éppencsak annyira,hogy kicsit magába szívja a paprikás hagyma ízét.
Felöntöm vízzel,tekerek rá pici borsot(tényleg csak picit)és pár perc alatt készrefőzöm.
Közben a tejfölből,lisztből kevés tejből csomómentes habarást keverek,ha kész beleöntöm,összeforralom,szükség szerint sózom.
Ha a paprikát mértéktartóan adagoltam,a végeredmény egészen halványrózsaszínű-narancssárga leves,piros zsírpöttyökkel:)
Ennyi.
Fénykép sajna nincs,de amint főzök ilyet,pótolom,becsszó!
Már van is fénykép,íme!

8 megjegyzés:
köszönet!:)
hazaerkezesemkor a volegenyem a Te tejfolos krumplileveseddel vart! A kedvenc levesem, ezuttal is koszonom szepen, nagyon finom lett! :)
:)
Igazan megtisztelo!
Udv
zsurkenyer
Szia. Nagyon finom a Tejfölös krumplileves a recepted alapján. Ezzel várom a páromat. Nekem nagyon ízlett.
Kedves nevtelenek!
Ti egy par vagytok?
Oszinten orulok a sikernek!:)
Udv
zsurkenyer
Szia. Nem mi nem vagyunk egy pár. De a leves naon finom volt. kösz a tippet! Csak így tovább! Üdv Jan. 26.-dikai névtelen! Aki Detty
Nem tudom mit csináltam rosszul, de nekem elég ízetlen. pedig tettem bele pirospaprikát, sót, borsot, még vegetát is..:S
Megjegyzés küldése