2007. október 11., csütörtök

Menza

Kedves Mindenki!


Fűszeres Eszter közétkeztetéssel kapcsolatos bejegyzése meglehetősen nagy vitát kavart:)A téma régóta az utcán hever,mi is naponta szembesülünk az ebből eredő élményekkel.
Gyermekeink meglehetősen tájékozottak az ételeket illetően,de háromból legalább egyszer gondot okoz az ételek utólagos beazonosítása.Nem név szerint,mert természetesen nem várható el egy hétévestől,hogy rájöjjön,hogy ő éppen Budapest módra készített valamit evett,de ha mondjuk a piros levesről,amiben "voltak olyan kis gombócok vagy nokedlik meg sárgarépa",a menülistáról derül ki,hogy borsóleves,az gáz.


Az aranygaluska vaníliasodóval egy rémálom,utána két nap hasmenés garantált.Nem ételmérgezés,szó se róla,csak nem bírja a gyermek gyomra.

Az érdekes összeállítások inkább csak nevetségesek,mint az ebédre adott tejberizs után a Túró Rudi uzsonnára...
A már említett vita során megtudhattunk egy nagyon fontos adatot,nevezetesen az alapanyagvásárlásra fordítható összeget.
Őszintén szólva engem mellbevágott az összeg:400 ,nem tévedés,négyszáz HUF áll rendelkezésre egy gyermek egynapi kosztjának alapanyagára.Tízórai,ebéd,uzsonna.

Ezúton szeretnék meghirdetni egy vetélkedőt,vagyis inkább egy kísérletsorozatot,nem konkurrenciát állítva természetesen a méltán népszerű VKF!-nek.

A téma a fentiek alapján mi is lehetne más,mint a menza!

Mindannyiunknak vannak emlékei ,tapasztalatai különféle menzákkal kapcsolatban,legyen szó óvodai ,iskolai vagy hadseregbeli vagy munkahelyi kajáldákról.

Bizonyára sok embernek volt/van lehetősége összehasonlítani különféle szolgáltatókat,esetleg más országokban tapasztaltakat.
Akinek van kedve,próbáljon meg négy főre ezerhatszáz forintból kétfogásos ebédet/ebédeket készíteni!
Pontosítok:a tízórai és az uzsonna becsült anyagárát ,ami tapasztalataim szerint nem haladhatja meg a hatvan forintot,vonjuk le.
A menu így négy főre 1360 HUF.

Legyen két fogás,de nem kötelező a leves-főétel,ennyire nem vagyok szigorú:)

Az előétel-főétel,egytálétel-desszert,leves-tészta páros is mehet természetesen.Ennyi pénzből -gondolom-az egyszerűbb speciális menük is kihozhatók.
Gondolok itt vallási,vegetariánus/vegán ételsorokra,illetve különféle élelmiszerintoleranciákra,tej vagy gluténérzékenységre,vagy bármi egyébre.

Sőt,a speciális menükért kifejezetten hálás lennék,mert a tárgykörben nagyon nem vagyok járatos.

Lehetnek napi vagy heti menük,ha úgy egyszerűbb a pénzzel sakkozni,csak ne menjenek túl ezen a limiten.

A pályamunkákhoz lehetőség szerint kérném a valós,vagy becsült költségvetést is csatolni.

A pályamunkákat a zsurkenyer kukac gmail pont com címre várom,november tizennyolcadikáig.Az összesítést a következő héten itt közzéteszem.

Annyit szeretnék elmondani még ezzel kapcsolatban,hogy nem,nem dolgozom ilyen területen,még csak hasonlón sem.Csupán igénybe vesszük a szolgáltatást,mert nincs más lehetőség.(Nálunk sem lehet például az oviba kaját bevinni.)

Csak gondolatébresztőnek szánom ezt a megmozdulást,hátha segít valamit...

A részvételi feltételek megegyeznek a VKF!-el,akinek nincs blogja,itt szívesen közzéteszem a pályaművét,ha szeretné.

A fotó csupán illusztráció,a szereplőknek semmi köze sem az íráshoz,sem hozzám,a gugli képkereső a menza kifejezésre ezt dobta fel.Innen származik,köszönet érte.

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Zsúrkenyér, az ötlet nagyon jó, de honnan tudhatnánk, igazából mennyit ér az a 400 ft, amit ilyen nagy tételnél nagykerben költ el a vállalkozó??
Soha nem kapsz annyira olcsón alapanyot, mint az, aki mázsaszám vásárol, szerintem össze sem lehet hasonlítani. A te (én) 400 forintod nem annyit ér, mint az övé.
És így duplán disznóság az az ócska izé, amit közétkeztetés néven nyomnak szegény gyerekeinkbe.

(A könyvelési részhez sem értek, de biztos vagyok benne, hogy van benne olyan dolog, ami még az adóból is leírható.)

Névtelen írta...

Zseniális.
Nekem meg most úgyis sporolósan kell főznöm, úgyhogy nagyon jó kis feladat ez.

Ráadásul én nem csak konyhalány voltam, hanem egy évig én kalkuláltam az étlap árait is.:) Fog ez menni.
Ha belegondolsz ez 4 főre már 1600 Ft, és mi nem nagyker árakkal dolgozunk.

Fűszeres Eszter írta...

Cserke, igazad van, de! pont azért gyalázatos, mert még így is lehet értelmes menüt összeírni! Szerintem simán menni fog, vasárnap el is gondolkozom ezen. Heloimi ért ezekehez a dolgokhoz (mármint marketing) ha sok egészséges ötlet érkezik, elküldhetnénk az oktatási minisztériumnak. Hátha válaszolnak. Éljen a civil kezedeményezés!

Névtelen írta...

Végre!!!
Köszönet Fűszeres Eszter és Zsúrkenyér.
A kisfiamnak hétfőn lehetett választani a menzán a lekváros és kakós tészta között!
Remélem a sok jó ötletet nem söprik le nagyjaink az asztalról.
Ági

Névtelen írta...

Eszter, én is pont ezért mondom, hogy duplán disznóság. Ennyi pénzből simán lehet jó kaját főzni. Csak azt szerettem volna kidomborítani, hogy mennyivel több pénz jut(na) relatíve egy adagra ott, ahol nagyban vásárolnak.

macs írta...

Szuper ötlet!!! De jó is lenne, ha valami megmozdulna végre...

Fűszeres Eszter írta...

Ok Cserke! Valamiből, ugye, annak a baaltoni nyaralónak is fel kell épűlni! Ezt igazán megérthetnénk...

Fűszeres Eszter írta...

Helyesírásból egyes! Bocsánat!

Névtelen írta...

Szia! Klassz téma! Nálunk is aktuális a spórolás. Sok szülinap, névnap jön a köv. hónapokban. A NőkLapja fórumán megy egy topik 1000Ft alatti ételeket írnak be, onnan lehet puskázni. Szerintem jó ötletek vannak benne.
Itt a linjke:
http://www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?forumid=110218
Üdv!

Névtelen írta...

nagyon jó ötlet! de ugye nem muszáj olyan ronda edényekben tálalni, mint a menzán?:) máig undorodom attól a narancssárga rettenetes műanyag bögrétől, amiben az innivaló volt...gla
ami meg a komoly részét illeti, tényleg lehetne ebből valami klassz kezdeményezés, fő az optimizmus, aztán majd meglátjuk!

zsúrkenyér írta...

Sejtettem,hogy sokakat érintő/érdeklő téma!:)

Várom az ötleteket,Fűszeres Eszter javaslatára a határidő legyen inkább november 30.

Dolce Vita írta...

Ha jól értem, itt inkább az agy járjon, egy teljes heti menüt nem kell megfőzni, lefotózni????

Névtelen írta...

Remek kezdeményezés!!! Talán így ki lehet írtani az ovikból a Nutellás kenyeret is, ami nem a gyerek hiányzó szénhidrát mennyiségét szavatolt fedezni!

zsúrkenyér írta...

Dolcevita,dehogy!

Az sok lenne:)

Szerintem egy vagy ket menu is boven eleg!Bizom benne,hogy igy is tobb hetre valo otlet lesz:)

Névtelen írta...

bocsi, most nincs időm végig olvasni, de ígérem bepótolom, sőt, megpróbálok nevezni is! de amit az aranygaluskáról írtál, na arról annyit, hogy azért megy a gyereked hasa tőle (és az enyém is, innen tudom) mert nem dióval készítik, hanem egy talán Dejónak nevezett diópótló műszarral, ami gyakorlatilag darált makukából és egyéb szemétből áll!