2007. augusztus 17., péntek

Ratatouille

A Világ lecsói című sorozat újabb epizódja következik:)

A sorozat eddigi darabjai megtekinthetők itt,itt,és itt.

Francia,vagy provence-i lecsónak is neveztetik,ami teljesen helyes,amennyiben elfogadjuk a már idézett megállapítást,miszerint "lecsó az,amit annak nevezünk".

A ratatouille ,hasonlóan a mi lecsóinkhoz,meglehetősen individuális,nemcsak az összetevők ,és azok arányai terén enged meg nagy változatosságot,hanem az elkészítésnek is minimum három,de inkább négy változata elterjedt,úgymint:

-ahogy a lecsó készül,vagyis szekvenciálisan,egymás után kerülnek bele az alapanyagok,és együtt sülnek,párolódnak
-a hozzávalók külön-külön roppanósra párolva,végén összekeverve,összemelegítve
-a hozzávalók külön-külön kevés olajon sütve ,végén összeforgatva
-az egész együtt,tepsiben sütve.

Jelen esetben a harmadik metódus szerint készült az étel.Igaz,ugyan,hogy ez jár a legtöbb füsttel,de az illat és az íz kárpótol ezért:)

Olajbogyó direkt nincs benne,nekem nem kívánkozott ebbe az inkább édes kompozícióba.

Néhány recept a témában:Chilii,Mamma,Dibbuk,Rio.

Tehát:

Amiből:

-1 kis padlizsán
-1 kis cukkini
-2 db pritamin vagy piros kaliforniai paprika
-3 keményhúsú paradicsom
-2-3 fej fehér hagyma,vagy póré,vagy kevésbé csípős vöröshagyma
-4-5 gerezd fokhagyma
-evoo
-só,bors
-zöldfűszerek(rozmaring,bazsalikom,petrezselyem,oregano,kakukkfű...)

Ahogyan:

A hagymát felszeletelem,a cukkinit és a padlizsánt félbe, negyedbe vágom,szintén felszeletelem.A padlizsánt előzőleg meghámozom,de nem sózom.A paprikát kicsumázom,csíkokra vágom,a paradicsomot hámozás nélkül cikkekre.Itt nincs szükség hámozásra,mivel csak rövid ideig sül,nincs pöndörthéj.A fokhagymát apróra vágom,a zöldfűszereket szintén.Előre nem sózom be egyiket sem.

Nehéz,vastagfalú serpenyőbe kevés olívaolajat öntök,füstölésig melegítem.Rádobom a hagymát,sózom,borsozom,és mindvégig nagy lángon 2-3 perc alatt megsütöm.Közben persze forgatom,dobálom,hogy egyenletesen süljön.A cél,hogy megpiruljon,de roppanós maradjon,és még ne kezdje el kidobni a levét.Ha kész ,egy tálba félrerakom.Ugyanígy teszek a többi zöldséggel is.A padlizsán sajnos szivacsként szívja az olajat,nincs mit tenni.A paradicsom az utolsó,ahhoz hozzáadom a fokhagymát,és a fűszereket is,visszaborítom a serpenyőbe a már kész hozzávalókat,egy-két perc alatt összeforgatom ,és kész is.

Friss kenyérrel,könnyű,száraz fehérborral remek...

2 megjegyzés:

Mamma írta...

Nagyon jó, hogy összegezve leírtad a különböző elkészítési módokat.
Bár tapasztalat alapján mondhatom, hogy a harmadik módszer, a külön olajas pirítás eredmény szempontjából a legjobb, még ha őrült sokáig is tart:-)
Az összes többi csak "lecsó":-)

zsúrkenyér írta...

Köszi!:)
Én egyébként nagyon szeretem a lecsót is:)
De itt másra vágytam,és be is jött.E formájában inkább egy üde zöldségragu,mégha a padlizsán a sok felszívott olajjal el is nehezíti kicsit...