A másik palacsinta ,amit említettem.
Őt hívják a gyermekeink "lapos" palacsintának.
Sokáig tartott a rákészülés annak idején,mert a palacsintasütés nem tartozotta kedvenc elfoglaltságaim közé,és nem gondoltam,hogy ez a fajta egyszerűbben elkészíthető lenne,mint a hagyományos.
Ráadásul annyi recepttel találkoztam,főleg szájhagyomány útján,hogy nem tudtam igazán választani.Ráadásul a receptek jelentős része tartalmazott mindenféle,számomra nem kívánatos összetevőt is.
Hallottam tejporost,vajast,cukrost,olajost...
A filmekben meg minden rendes amerikai háziasszony palacsintaporból készíti a reggeli palacsintát,amit persze sose esznek meg...
De amiket megvalósulni is láttam,az végképp elbizonytalanított.
De aztán megkaptam én ajándékba az Egyszerűen csak főzz! című Jamie Oliver könyvet,és abban szembejött a tökéletes recept,ami aztán picit módosítva az alaprepertoár része lett.
A módosítás csupán az egyszerűbb mérés miatt történt,a bögre miatt módosultak picit az arányok.
Tehát:
Amiből:
-5 tojás
-1 1/2 bögre finomliszt
-1 1/2 bögre tej
-fél csg. sütőpor
-csipet só
-sütéshez olaj vagy olvasztott vaj
Ahogyan:
Egy tálba szórom a lisztet,belekeverem a sót és a sütőport.A tojásokat szétválasztom,a fehérjéket külön tálba rakom,a sárgáját a lisztre.Ráöntöm a tejet is.
A fehérjéket kemény habbá verem.A többi hozzávalót csomómentesre keverem,majd a nagyobbik tálban a tojásfehérjehabbal összeforgatom.
A sorrend egyébként nem véletlen,azért verem fel előbb a habot,mert így megspórolok egy mosogatást,a tojáshab kibírja azt a kis időt,amíg a folyós fázis elkészül:)
Az eredmény egy könnyű,habos,a piskótatésztánál folyósabb tészta lesz.
Felforrósított,olajozott serpenyőben sütöm,nagyjából 8-10cm átmérőjű korongokban.
Ha a tészta jól sikerült,akkor nem folyik szét nagyon,a végeredmény ~6-8 mm vastag lesz.
Valami ilyesmi:
Már régóta sütöttem ezt a verziót,amikor Nigellánál láttam ,hogy nem Isten ellen való,ha ricottát/túrót keverünk a tésztába,kipróbáltam és tényleg.
Azóta mindkét változat kedvelt,és gyakori vendég.
Legnépszerűbb ízesítő a citromlé/kristálycukor,tejföl/porcukor,tejföl/méz,csokiöntet,nutella...
Vagy ami éppen eszünkbe jut.
És már nagyon szeretnék szert tenni igazi juharszirupra!:)
1 megjegyzés:
Ertem a celzast am:) ugy latszik most mar biztos, hogy kenytelen leszek meg egy turat tenni a pocsolyan tulra:)
Egyebkent pedig eperlekvarral is remek ez a fajta palacsinta!
Megjegyzés küldése