2007. július 24., kedd

Szilvásgombóc

Általános nagy kedvenc szerintem,olyannyira,hogy dalt is írtak róla,a Padlás című musical egyik főszereplője volt ő.A dal címe,micsoda meglepetés:Szilvásgombóc!Meghallgatható itt.

Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban,hogy egy gyors guglizással meglepően erős médiajelenlét rajzolódott ki.

Megihletett képzőművészeti alkotást,szól róla népmese, dalszövegek is keringenek.

Persze meg is érdemli ezt a népszerűséget,a könnyű tésztába csomagolt,fahéjas cukorba forgatott szilva,kívül ropogós vajasmorzsa,vagy cukros mák...

Kerek egész:)

Nemrég még lehetett kapni öreg krumplit,kihasználtam az alkalmat,és lett szilvásgombóc,kétféle,morzsás is,és mákos is.

Amiből:(gombóc)
-1,5 kg öreg krumpli
-liszt szükség szerint(még sose mértem meg,mennyi)
-1 tojás
-50 gr vaj
Amiből:(szilva)
-26-30 szem szilva
-porcukor
-lehelletnyi fahéj
Amiből:(burkolat)
-200-250 gr frissen készített zsemlemorzsa
-100 gr vaj
-50 gr mák
-50 gr kristálycukor

A szóráshoz,díszítéshez porcukor,ízlés szerint.

Ahogyan:

Ha gombócot,nudlit,egyéb krumplis tésztát készítek,a krumplit előző nap megfőzöm,áttöröm.Hogy legyen ideje teljesen kihűlni,persze.A gombóctésztához a krumpliba evőkanalanként adagolom a lisztet,közben beledolgozom a tojást,és a lágy vajat.Addig rakom bele a lisztet,amíg enyhén ragacsos,közepesen lágy,jól alakítható tésztát kapok.Ez nagyjábó 250-300 gr lisztet jelent.A tésztába nem teszek sót,mert akkor könnyen elázhat.Só majd kerül a főzővízbe bőven.
Ha kész ,erősen lisztezett felületen 6-7 mm vastagra kinyújtom.Felvágom kb 10-10 cmes négyzetekre.

A szilvákat elfelezem,porcukorba-amelybe előzőleg kevés fahéjat reszeltem-hempergetem,és minden tésztanégyzetbe belegombócozok egyet.Igyekszem gömbölyű gombócokat formálni.Ha mind kész,forró,sós,kicsi olajjal előkezelt vízben ami csak kicsit forr,nem zubog,kifőzöm.

Ez a gombócok mértétől függően a felszínre jövéstől számított 6-8 perc.Ha késznek gondolom,kiszedem,egy pillanatra hideg vízbe mártom,és belehempergetem a vajon megpirított morzsába,vagy a cukorral együtt ledarált mákba.

Tálaláskor porcukorral megszórom.

Nincsenek megjegyzések: