2008. január 21., hétfő

Rillette

Mivel már régóta tiszes távolságot tartunk az ipari májkrémektől,kenőmájasoktól,és egyéb kenyérrevalóktól,valami pótlás,vagyis inkább más megoldás keresése folyamatban volt.

A felvágottkészítés nem tűnt kivitelezhetőnek otthoni körülmények között,ezért jött jól a nemrég olvasott rillette recept.

Azért is ragadott meg,mert bár ez egy ősi francia eljárás,kísértetiesen emlékeztet nagyanyáink zsírban lesütött húsaira.

Az Index egyik fórumán nagypapi51 foglalta össze röviden ,amit a rillettről tudni érdemes.

Sőt,maga az étel,ha nem is édestestvére ,de mindenképpen egyenesági rokona az általunk régóta,de mindig csak disznóvágáskor készített pecsenyének.Kis különbség van ugyan a fűszerezésben,és nem sül addig,hogy a hús atomjaira hulljon,de a többi stimmel.

És ha marad belőle,és kifagy,kenyérre kenve milyen jó! Mondjuk újhagymával,friss,puha kenyérrel...

Ebből gondoltam,hogy nem lehet olyan bonyolult elkészíteni,és lőn!

Többféle,kissé zsíros húsból,egyszerű fűszerezéssel,igen hosszú idő alatt készült el három kisebb,mintegy 40 dekás adag.

Az eredeti recept a Bűvös szakácson olvasható,abból indultam ki.

Amiből:

-kb 1,5 kg zsírosabb sertéshús(tarja és dagadó vegyesen)
-250 gr sertészsír
-2-3 gerezd fokhagyma
-1 kis ágacska rozmaring
-kakukkfű
-só,frissen őrölt bors

Ahogyan:

A húst feldarabolom,belepakolom egy lábosba,utánaküldöm a zsírt is.Rászórom az összes fűszert,a fokhagymát feldarabolva,a kakukkfüvet ,rozmaringot száráról lehúzva.

Aláöntök egy kis vizet,úgy másfél,két decit,és lassú tűzre teszem.Miután felforrt,lejjebb veszem a lángot,hogy éppen csak gyöngyözzön.Lefedve hagyom,néha átkeverem,nehogy lesüljön.

Tulajdonképpen ennyi az egész.Így hagyom 4,5-5 óra hosszat,néha ránézek.Ha kész,az időnkénti keveréstől szinte teljesen széthullik,csak egy kicsit le kell hűteni,és valamilyen formába gyömöszölni.

És legalább annyit várni,hogy kihűljön,de másnap az igazi!

Lilahagyma,retek,friss kenyér...

2 megjegyzés:

phzs írta...

Ezt már én is régen szeretném kipróbálni.

zsúrkenyér írta...

Probald meg!Egyszeru,mint az ek,es nagyon jo!:)