2007. július 4., szerda

Joghurtos pulykamellcsíkok görög salátával

Eredetileg tartalmas reggelinek készült,de könnyű ,gyors ebédnek is megteszi.

Az alapötlet,mármint a hús,Nigella mostanában futó beszélgetős műsorából származik,de már arra nemigen emlékszem,hogy kivel is beszélgetett éppen.Azt hiszem, az ételhez amúgy sincs köze a személynek:)

Nem vagyok benne teljesen biztos,hogy hűen követtem a receptet,mert a TV általában háttérzajként szól nálunk,csak hogy a város moraját elnyomja,ha meg úgymond nézem,akkor két percen belül elalszom...

De ennek ellenére finom lett,ezentúl is szeretni fogjuk:)

A salátával kapcsolatban is vannak kétségeim,valószínűleg bármely görög sírva elbujdokolna,ha a nevére kellene vennie,dehát ismerjük a franciasaláta történetét is,amit kizárólag Franciaországban nem ismernek,illetve igen,de ők orosz salátának hívják:)

Megígérem,kikutatom az autentikus görög salátát egyszer!

Tehát:

Amiből(hús):
-~700 gr pulykamellfilé
- 1 pohár natúr joghurt
- só,durvára őrölt bors
- 1 csomag(~200gr) omlós sós keksz,a fajtájára nem emlékszem

Amiből(saláta)
-érett,de még kemény paradicsom
-fürtös uborka
-feta,vagy feta jellegű sajt,én a SOLE ZEUSZ fajtát szoktam használni
-magozott olajbogyó,ha lehet zöld is meg fekete is
-1 pohár natúr joghurt
- durvára őrölt bors
- 3-4 ek evoo

Ahogyan:

A húst csíkokra vágom,és külön nem sózom be.A joghurtot viszont bőven sózom,borsozom.A pulykamellhez általában kínálkozik a fokhagyma is, ez esetben nem vágytam rá,de egy próbát megér.Ráöntöm a húsra,és amennyire lehet egyenletesen eloszlatom rajta.Lefedve beteszem a hűtőbe,ha előre gondolkodok akkor 2-3 órára,ha nem akkor csak annyira,amíg összeállítom a salátát.

A salátához az uborkát nagyjából egyforma kockákra/darabokra vágom.A paradicsomot kimagozom,levét fel lehet használni leveshez,vagy akár meg is lehet inni,a húsát felszeletelem.

A sajtot leszárogatom papírtörlővel,és kb. 1x1 cm-es hasábokra vágom.Egy tálban összeforgatom a joghurttal,olajjal és némi borssal.Sóra nemigen van szükség,a sajt sós egymagában mindenki helyett...

A hús még pácolódik,addig valamilyen módszerrel a sós kekszen egy egyszerű térfogattranszformációt hajtunk végre.Nem lévén aprítógépünk,ez erős nylonzacskó és sodrófa segítségével történik.A fiam már kifejezetten profi ebben:)

A kekszmorzsát tálba rakom,és a pácból kiszedegetett húsokat ezzel "panírozom" be.Tudom,ez nem panír,de mikor megsül,messziről ,hunyorogva úgy néz ki.A húsokról nem itatom le a joghurtot,egyrészt mert kár,másrészt meg így vastagabb lesz a morzsakéreg.

Ha kész,bő,forró,semleges ízű(pl. napraforgó) olajban kisütöm.

Azonnal,melegen fogyasztandó,mert a kekszmorzsa hidegen hihetelen mennyiségű párát képes adszorbeálni,így csúfosan elázik.

Ha lehet,hideg sört érdemes inni hozzá.

4 megjegyzés:

Zsu írta...

Szia!
Ezt a kekszmorzsás bundát mindenképp kipróbálom :) Azt hiszem tudom mi lesz a hétvégi menü :)

zsúrkenyér írta...

Tényleg nagyon finom volt!
Örülök hogy teszett,remélem ízleni fog!

Névtelen írta...

Szia! Én úgy emlékszem, hogy a sütőben sütötte meg sütőpapíron. Úgy még nem próbáltátok?

zsúrkenyér írta...

Szia!

Még nem.Erre nem emlekszem.De szerintem a mi sutonkben nagyon kiszaradna ugy:)

Udv
zsurkenyer