2007. április 27., péntek

VKF IV. Hamburger

Tudom,hogy előttem többen is megénekelték már,de mivel ez nálunk az egyik kedvenc,csak erre eshetett a választás.

Első alkalommal „pótlásként” készült,mert megígértük a gyermekeknek a McDonaldsot,de elmaradt,így miután kijelentettem,hogy egy vacak fasírtos zsömlét csak tudok csinálni,meg is kellett tennem:)

A zsömle adott volt,csak a húspogácsát kellett kitalálni. Alapvetés volt,hogy marhahúsevésből mi nem lennénk világbajnokok,ezért alapanyagként zsírtalan ,darált sertéscombot választottam.

A plakátokról tudhatjuk,hogy Ronaldék a húshoz csak sót és borsot adnak,de mi szemfülesek vagyunk és elolvastuk a „Megetetett társadalom” című könyvet is. Ezért minden lelkiismeretfurdalás nélkül más fűszereket is használtunk.

Az eredmény kétséget kizáróan közelít a tökéleteshez , legalábbis gyermekink szerint.

A fiam már többször kijelentette ,hogy „jobb mint a bolti!”

Néhány szóban az alapanyagokról:

Zsömleként a Győri Sütő óriás szezámmagos buciját szoktuk venni,de persze különleges alkalmakra azt is sütök.

A kencék egy része megegyezik a Ronald által használttal,az Univer majonéz és ketchup mindenképpen,de mustárt a Globustól vásárolunk.

Savanyú uborka kérdésében felmerült a Kőrösi Konzervgyár, de én a Kalocsai Konzerv által gyártott mellett tettem le a voksot.

Kell még persze saláta,paradicsomkarika,lilahagyma sok,és sültkrumpli rengeteg.

És mindez elképzelhetetlen jéghideg CocaCola nélkül.

Amiből:

Buci (egy picit módosított zsúrkenyérrecept)

-1,5 pohár tej
-10 dkg vaj
-4 pohár kenyérliszt
-2 kk só
-1 tk cukor
-3 dkg friss élesztő
-kalácsfény a kenéshez (két tojássárgája pici tejjel kikeverve)

Húspogácsa

-70 dkg darált sertéscomb
-1 közepes fej vöröshagyma nagyon finomra vágva
-só
-durvára őrölt fekete bors
-2-3 ágacska rozmaring

Ahogyan:

Buci
A tésztát állandó konyhai segítőm (kenyérsütőgép) készíti el. Miután megkelt,nyolcfelé osztom,lehetőleg egyformán,és megpróbálok belőle zsömléket gömbölyíteni.Ezen van még mit gyakorolni,nem mindig találom meg a megfelelő mozdulatokat. Miután az összeset kiolajozott tepsibe pakoltam, meleg helyen 40-50percig kelesztem mégegyszer.

Ezután a tetejét megkenem a kalácsfénnyel ,és megy a sütőbe,180 fokra,25-30 percre.
Rácson kihűtjük,és kész.Íme:

Húspogácsa
A darált húst a nagyon finomra vágott nyers hagymával ,a sóval borssal,felaprított rozmaringgal alaposan összegyúrom,és körülbelül 14 cm átmérőjű,1 cm vastag korongokat formázok belőle.E célra én egy hengeres bádogdoboz (amiben a cukor lakik) tetejét használom,persze fóliával kibélelve,innen adódnak a méretek . Ekkora adag nyolc pogácsát eredményez. Ilyen lesz:
A kész pogácsákat fóliával elválasztva toronyba rakom,és egy éjszakára megy a mélyhűtőbe,azt tapasztaltam,hogy ez jót tesz neki.

Az aktuális reggel már nincs is más dolga az embernek,mint a pogácsákat kevés olajon alaposan átsütni.

A szendvicshez a zsömléket félbevágom,egy száraz serpenyőben a vágott felületeket picit megpirítom.

Addigra a hagyma,uborka,paradicsom felszeletelve,






a krumpli megsütve,a saláta megmosva,levelekre szedve,leszárítva az asztalon sorakozik,a poharakban a kóla,






már csak össze kell állítani és meg kell enni.















És íme a tagadhatatlanul jól sikerült produkció elismerése:





2 megjegyzés:

Zsu írta...

Szia!
Nagyon guszta lett ez a hamburger. :) Felénk is nagy sláger egyébként, persze lehetőleg minden házi szokott lenni hozzá.
És ahogy elnézem bnem csak én irogatok Fehérvárról :)

benci írta...

Nagy nagy gratula a versenyben valo reszvetelhez es a pozitiv visszajelzeshez!:)
Hurra es csak igy tovabb!:)