Nagy klasszikus,nálunk is a kedvencek közé tartozó,tartalmas leves.
A palócokhoz ugyan annyi köze van nagyjából,mint a dobostortának a dobhoz,de ez igazán nem csökkenti az élvezeti értékét...
A legenda szerint ezt a levest Gundel János kreálta,Mikszáth Kálmán kérésére,illetve neki szóló meglepetésként.Merthogy Mikszáth olyan ételt szeretett volna,melyben benne van a magyar konyha minden íze,minden amitől az jó,és születésnapjára el is készült ez a kellemes,parikás,tejfölös,húsos,zöldbabos gazdag leves.
Innen hát a név,a "nagy palócról".
Annyira azért nem áll távol a felvidéki ízléstől,mert arra a tájegységre jellemző volt a tejfölllel,tejjel való főzés,habarás.Ez és a savanykás ízvilág valószínűleg az igazi palócok számára is vállalhatóvá teszi:)
Az eredeti változat igaziból birkahúsból készül,de szerintem nem szentségtörés csirkemellből,vagy borjúból,neadj'isten sertéscomb-ból készíteni.
A birkahús megszeretése még egy egyenlőre el nem indított projekt nálunk:)
Amiből:
-500-600 gr hús
-200-300 gr zöldbab
-300-400 gr krumpli
-1 nagyobb fej hagyma
-2-3 gerezd fokhagyma
-2 babérlevél-só,bors
-1 pohár tejföl
-1 kk liszt
-citromlé szükség szerint
-húsleves a felöntéshez
-2 -3 ek. semleges ízű étolaj
Ahogyan:
Az olajon megfonnyasztom a finomra vágott hagymát,közben meg is sózom.Rászórom a pirospaprikát ,beledobom a húst,és fehéredésig sütöm.Belenyomom a fokhagymát is,de azzal már nem pirítom.Felöntöm vízzel vagy jó esetben húslevessel ,és beledobok egy-két babérlevelet is.
Amikor a hús már majdnem puhára főtt(ez az idő a hús fajtájától függően igen eltérő lehet)beleteszem a kockára vágott krumplit és zöldbabot is.
Míg a zöldségek főnek,egy pohár 20%-os tejfölből és egy púpozott kk. lisztből kevés tejjel habarást keverek.Mielőtt beleönteném a kész levesbe,kis citromlével beállítom a végső savanyúságát.
Behabarom,mégegyszer fölforralom,és kész is.
2007. június 18., hétfő
Palócleves
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése