Régi kedvenc ő is ,egyszerűsége ne tévesszen meg senkit!
Az alaprecept emlékeim szerint Lajos Mari 99 húsételéből származik,de a könyv csak kölcsönben volt egyszer régen nálunk,és azóta nem bírom fellelni...
Vagyis lehet,hogy semmi köze ahhoz,amit az asszonyság anno elképzelt:)
Ezt az egyszerű változatot egyébként soha sehol nem láttam,többféle metódus szerepel pl. a Szakácslexikonban,és egyéb helyeken,közös jellemzőjük,hogy fűszeres-hagymás alapokra helyezik a szószt.
Bizonyára úgy egy komplexebb,simább ízhatás érhető el,de szerintem ennek az ételnek éppen egyszerűségében,és persze a helyesen megválasztott sör esetén a markáns ízében van a varázsa.
Tapasztalataim szerint az erősen komlózott pilseni típusú sörök adják a legjobb eredményt.
Például a Pilsner Urquell,ha már pilzeniről van szó!
A végeredmény enyhén kesernyés utóízű,de összhatásában könnyed,a komló minden virágos illatát-ízét felidéző mártás.
A sörökkel folytatott kísérletek eredményei alapján a simább ízek kedvelőinek ajánlott kipróbálni valamilyen malátásabb sört,pl. Budvart,vagy ehhez jellegében hasonlót.
Bak sörökkel krémes íz,Guinessel kicsit kávéra hajazó érhető el.
A legfontosabb,hogy mindenképpen olyan sört válasszunk,amit egyébként szeretünk:)
Tehát:
Amiből:
-1 kg zsírtalan comb (borjú vagy sertés)
-liszt
-só,frissen őrölt bors
-sütéshez olaj
-2 üveg sör
-húsleves szükség szerint
Ahogyan:
A húst vékony szeletekre vágom,sózom,lisztbe forgatom.Kevés felforrósított olajon mindkét oldalát elősütöm,kb. 2-2 percig.
Az olajat lecsepegtetem róla,és egy akkora serpenyőbe/edénybe,amiben egyrétegben,vagy legalábbis kis átfedéssel elfér,belerakom.
Sok durvára őrölt borsot szórok rá.A tapasztalat azt mutatja,hogy a komlóhoz nagyon jól illik a friss bors aromája.
Ráöntök annyi sört,hogy ellepje,ha egy üveg nem elég,némi húslevessel kipótolom.
Kis lángon főzöm,párolom,amíg kész nem lesz.A húson lévő liszt besűríti a mártást annyira,hogy külön azzal nem is kell törődni.
Szükség szerint a lét kis húslevessel időnként pótolom,ha szükséges utánasózom.
Közben pedig jól megiszom a a másik kikészített sört,csinálok egy nagy adag kukoricás párolt rizst,mert az édeskés kicsit,és remekül kiegészíti a kesernyés sört,és ha minden kész,tálalok.
Ilyen: