2007. május 22., kedd

Sörben párolt hús

Régi kedvenc ő is ,egyszerűsége ne tévesszen meg senkit!

Az alaprecept emlékeim szerint Lajos Mari 99 húsételéből származik,de a könyv csak kölcsönben volt egyszer régen nálunk,és azóta nem bírom fellelni...

Vagyis lehet,hogy semmi köze ahhoz,amit az asszonyság anno elképzelt:)

Ezt az egyszerű változatot egyébként soha sehol nem láttam,többféle metódus szerepel pl. a Szakácslexikonban,és egyéb helyeken,közös jellemzőjük,hogy fűszeres-hagymás alapokra helyezik a szószt.

Bizonyára úgy egy komplexebb,simább ízhatás érhető el,de szerintem ennek az ételnek éppen egyszerűségében,és persze a helyesen megválasztott sör esetén a markáns ízében van a varázsa.
Tapasztalataim szerint az erősen komlózott pilseni típusú sörök adják a legjobb eredményt.

Például a Pilsner Urquell,ha már pilzeniről van szó!

A végeredmény enyhén kesernyés utóízű,de összhatásában könnyed,a komló minden virágos illatát-ízét felidéző mártás.

A sörökkel folytatott kísérletek eredményei alapján a simább ízek kedvelőinek ajánlott kipróbálni valamilyen malátásabb sört,pl. Budvart,vagy ehhez jellegében hasonlót.

Bak sörökkel krémes íz,Guinessel kicsit kávéra hajazó érhető el.

A legfontosabb,hogy mindenképpen olyan sört válasszunk,amit egyébként szeretünk:)

Tehát:

Amiből:

-1 kg zsírtalan comb (borjú vagy sertés)
-liszt
-só,frissen őrölt bors
-sütéshez olaj
-2 üveg sör
-húsleves szükség szerint

Ahogyan:

A húst vékony szeletekre vágom,sózom,lisztbe forgatom.Kevés felforrósított olajon mindkét oldalát elősütöm,kb. 2-2 percig.

Az olajat lecsepegtetem róla,és egy akkora serpenyőbe/edénybe,amiben egyrétegben,vagy legalábbis kis átfedéssel elfér,belerakom.

Sok durvára őrölt borsot szórok rá.A tapasztalat azt mutatja,hogy a komlóhoz nagyon jól illik a friss bors aromája.

Ráöntök annyi sört,hogy ellepje,ha egy üveg nem elég,némi húslevessel kipótolom.

Kis lángon főzöm,párolom,amíg kész nem lesz.A húson lévő liszt besűríti a mártást annyira,hogy külön azzal nem is kell törődni.

Szükség szerint a lét kis húslevessel időnként pótolom,ha szükséges utánasózom.

Közben pedig jól megiszom a a másik kikészített sört,csinálok egy nagy adag kukoricás párolt rizst,mert az édeskés kicsit,és remekül kiegészíti a kesernyés sört,és ha minden kész,tálalok.

Ilyen: