2007. május 29., kedd

Hot dog

Egyik nap az én kislányom jelezte,hogy bizony-bizony,már régen volt virslis kifli,úgyhogy esetleg kapjam össze magam...

Lehet egy ilyen kérésnek ellenállni?:)Ez a hot dog-szerű kaja már elég régi,még első kenyeres próbálkozásaim közül való.Annak idején nem várt népszerűségre tett szert,ezért elő is fordul időről időre.


Nem is biztos,hogy teljes joggal hot dognak nevezhető,mert az inkább kolbászt tartalmaz,legalábbis a klasszikus recept szerint.Bár hozzánk itt Magyarhonban inkább a lyokas kiflibe bújtatott virslis változat áll közelebb.Legalábbis a közelmúltból azt ismerjük...


Maga a hot dog egyébként,mint a gyorskaják általában,hol máshol,mint Amerikában született,bár megalkotója emlékeim szerint egy német ember volt.


Dokumentált előfordulása valamikor a XIX. század vége,XX. század elejére tehető.


Nevére van sok magyarázat,valószínűnek tűnik,hogy a korabeli vásárlók ragasztották rá ezt a nem túl hízelgő elnevezést,amivel a beledugott húsárú-finoman szólva egyenetlen- minőségét,és az alapanyagok eredetének tisztázatlanságát juttatták kifejezésre.


A kolbászokról illetve a hotdogról egy minden részletre kiterjedő elemzés itt olvasható.

Szóval,a mienk keletkezése nem ilyen regényes,úgy volt hogy egyszer csináltam,a gyermekek ráfogták,hogy hot dog,és azóta van nekünk is saját:)

Ez is reggeli szokott lenni,tehát itt is korán kell kelni,bár nem annyira ,mint a kalácshoz:)

Ha kész a tészta,ez bő egy óra alatt kész.

Tehát:

Amiből:

A tészta megegyezik a már említett fehér kenyérrel,és az a mennyiség is.
- kell még ízlés szerinti virsli,nálunk Füstli.
-1 tojássárgája,1ek tej a kenéshez

Ahogyan:

A programozott dagasztással elkészített,megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom,alaposan átdagasztom.
Gombócot formázok belőle,és sodrófával minél inkább kör alakúra nyúltom,a lehető legnagyobb méretre,amit enged a felület.

Ez meglehetős türelemjáték,mert a tészta,kenyértészta lévén meglehetősen ruganyos,és nyúlós egyszerre.De a foszlós textúráért áldozatokat kell hozni:)

Nyolcfelé osztom,és a cikkeket egy-egy virsli köré feltekerem.

Kiolajozott tepsibe/sütőlemezre pakolom,és letakarva mégegyser megkelesztem,kb 35-40 perc alatt.

A tejjel elkevert tojássárgájával sütés előtt bekenem.Ilyenkor szoktam rászórni köménymagot,ilyesmit,de most elfelejtettem...

Ha megkelt,előmelegített,180-200°C-os sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöm,és rácsra téve hagyom kihűlni.

Ilyen lesz:

Magában:
Belülről:

És ha már hot dog,meg Amerika,még néhány fotó,ami ugyan nem kaja,nem gasztro,de a gyereknapon volt néhány igen szép amerikai autó,többek között egy Chevrolet Impala is.
Nekem ő "az" amerikai autó...
Ránézve erre a gépre felüvölt a rock'n roll,ülünk egy benzinkútnál és esszük az almáspitét vaníliafagyival,meg a hagymás hot dogot...Nincsenek megjegyzések: