2007. június 6., szerda

Magyar űrkaják

Kis kitekintés: 25 éve (na jó,kis csúsztatás,valójában 3.-án volt az évforduló,de most akadt meg a szemem a híren) érkezett vissza a földre az első,és mindezidáig egyetlen magyar űrhajós,Farkas Bertalan.
Simonyi Károly ugyanis,bármennyire is fáj ez nekünk,nem magyar űrhajós volt,hanem amerikai űrturista.
A hír gasztronómiai vonatkozását az általa felvitt, itthon készített menü adja.
A konzerveket az akkori Konzerv- és Paprikaipari Kutatóintézetben fejlesztették ki,és a kissorozatú gyártás is ott történt.
Mindenféle magyaros,vagy annak gondolt fogás,mint disznósajt,marhapörkölt és libamáj szerepelt az ételsorokban,melyekből több változat is készült,ezek közül végül a két űrhajós,Farkas Bertalan és Magyari Béla választott.

Sajnos a projekt egyszeri maradt,a termék hiába volt jó,és ízlett a személyzetnek,a magyar élelmiszeripar nem vált beszállítójává sem az Interkozmosz,sem a szovjet űrprogramnak.És,amennyire tudom,azóta se semelyiknek.

Az ételek csomagolóanyagait a székesfehérvári (akkori nevén) Könnyűfémmű,(jelenleg ALCOA Köfém) gyártotta.

A magyaros motívumokkal és Interkozmosz logókkal feldíszített ,meglehetősen eklektikus benyomást keltő konzervdobozok jelenleg is láthatók az Alumíniumipari Múzeum gyűjteményében.

(A fotó az INDEX.hu ról.)
Néhány cikk a témában:Űrvilág,és még egyszer Űrvilág és az Index.

Nincsenek megjegyzések: