2007. június 15., péntek

Lecsó

Végre lehetett rendes lecsót főzni...

Már kapható a hozzá nélkülözhetetlen roppanóshúsú zöldpaprika,és már fel bukkan a tökéletesre(majdnem túlérettre)érett paradicsom is.

Mert a lecsó,akármivel is próbálkozik az ember,csak csak nyári étel!

Mielőtt én is közzétenném a magam receptjét,néhány szó még róla:)

Mert mi is a lecsó voltaképpen?

Egyszerűnek tűnő kérdés,melyre sok egyszerű válasz adható,de ezek a válaszok köszönő viszonyban sincsenek egymással.A lecsó lényegét megragadni nehéz,mert nem az alapanyagokon ,és nem is a készítésen múlik egy lecsó lecsósága.

A lecsó inkább kedélyállapot,viszonyítási alap,sarokkő,ha úgy tetszik.A lecsó mesél,már-már árulkodik gazdájáról:)

Nincs még egy étel,aminek ennyi "eredeti,igazi" elkészítési módja lenne.Ezekben sokszor csak annyi a közös,hogy mindenki szerint az övé a legjobb:)

A lecsónak nagyon frappáns,és minden részletre kiterjedő leírását eddig én Váncsa Istvántól olvastam,amit be szerettem volna linkelni,de nem találtam meg az eredeti forrást,így most kénytelen vagyok idemásolni.

Váncsa: Lecsó édesapám receptje szerint

A lecsó kitűnő adalék sült húsokhoz is.
Tulajdonképpen a lecsót fagylaltként is el lehet készíteni, (Verkának ajánlom szeretettel) ezt mirelit-lecsónak hívjuk, ami felolvasztás után már fogyaszthatatlan.
A lecsó.

Végy jófajta házi szalonnát, süsd meg, Tegyél rá rengeteg hagymát, valamivel több paprikát, mint paradicsomot, ezt fedő nélkül süsd, meg. (Rengeteg levet ereszt, így el kell gőzölögnie, különben csak főtt paprika lesz. Ízesítsd sóval, borssal. Rizzsel, burgonyával, kolbásszal, tojással, gombával, tök-félékkel, sajtokkal gazdagíthatod.
A lecsó maga a szabadság. Az benne a jó, hogy gyakorlatilag végtelen teret enged a fantáziának meg az improvizációs képességeknek, és valójában egészen különlegesen hülyének kell lenni ahhoz, hogy az ember elrontsa.
A lecsó tág teret enged a befogadói attitűdnek, a multikulturalizmusnak és a – tulajdonképpen akár társadalompolitikai szintre emelhető – toleranciának. Hogy csak a konyhatechnológiaiberendezés-szükségletet említsük, lecsót főzni egészen egyszerűen bármiben lehet. Vannak például, akik szerint bográcsban is lehet jó lecsót főzni, és minden további nélkül egyetérthetünk velük, annak leszögezésével persze, hogy a bográcsban való lecsófőzés tűz- és sérülésveszélyes, gerincbántalmakat okoz, és különben is síkhülyeség. Vagyis vegyünk elő egy jó nagy fazekat. Vagy egy lábost. Itt van aztán a lecsó anyag- és energiamérlege. Per definitionem a lecsó szükséges és elégséges komponensmátrixa hat alapanyagot – zöldpaprikát, paradicsomot, vöröshagymát, zsiradékot, fűszerpaprikát és sót – tartalmaz. Ezen belül azonban az anyaghányadok a nyomnyi mennyiségtől a túlnyomóig szabadon képesek variálódni, és mindegyik variációban lecsóról beszélhetünk, nem szólva a lehetséges kiegészítő és adalékanyagok köznapi ésszel fölmérhetetlen választékáról.
Item, a lecsó energetikai lehetőségei is a műszaki zérustól a fiziológiai elviselhetőség határain messze túl terjedhetnek. Tekintve az alapösszetevők dietetikai paramétereit, különösen az energiatartalmukat (zöldpaprika 84 kJ/100 g, paradicsom 97 kJ/100 g, hagyma 168 kJ/100 g), ha zsiradék gyanánt megelégszünk némi extraszűz olívaolajjal, és utánaszámolunk, döbbenten fogjuk megállapítani, hogy készíthető olyan lecsó, amelyből egy 90 kg-os, ülő foglalkozást űző középkorú férfinak – alapanyagban számolva – 10 kg-ot kell elfogyasztania egynapi energiaszükségletének fedezéséhez.
Ugyanakkor a zsíradékkomponens és a zsíradékképző adalékok megfelelő kiválasztásával és okos dozírozásával a lecsó szabályos koleszterin- és trigliceridbombává tehető. Indíthatjuk ugyanis a lecsót úgy is, hogy nagy tétel, kockára vágott szalonnát sütünk ki bő disznózsírban. A szalonna lehet – bár ez az energiakoncentráció némi hígításával jár – valamilyen húsos fajta is, kolozsvári vagy angolszalonna, császárhús, ilyesmi; vagy elegyíthető valamiféle zsírgazdag húsipari termékkel – a lehetőségek közül feltétlenül ki kell emeljük a karikára vágott, vagy még inkább apró darabokra trancsírozott lángolt, paraszt- vagy nyers füstölt kolbászt. De adalékolhatunk változatos módokon darabosított sonkát, tarját, füstölt oldalast, csirkeaprólékot, nyúlgerincet, pulykacombot, kengurufarkat, egyebet is.
Az utóbb említettek képezik az ún. kisütendő állati komponensek körét. Fontos megjegyezni, hogy ezeket mindig a technológiai processzus kezdeti fázisában kell kezelésbe venni – ellentétben a későbbi fázisokban applikálandó ún. belefőzendő (párolandó, digerálandó, macerálandó stb.) állati komponensekkel, úm. virsli, krinolin, szafaládé – egészben vagy karikázva –, kockázott párizsi; de leginkább az ún. lecsókolbász (szül. ketteskolbász), amelyet súlyos szentségtörés összetéveszteni a fentebb említett kisütendő – és tartalmilag, sőt, filozófiailag is, egészen más természetű – kolbászfélékkel. A kései fázisban belefőzendő állati komponensek közé tartozik egyébként a tojás is, de arról külön kell szót ejtenünk.
Köztes terminológiai szintet (és élelmiszer-technológiai megközelítést) képviselnek a különféle ételmaradékok. Vitatott, melyik kategóriába tartoznak az egyes felvágottak (olasz, turista, stifolder) és más hűtőszekrény-takarítási melléktermékek. A tegnapi pörköltnek például tökmindegy, hogy a sercegő zsírba hajítjuk bele, vagy a már majdnem kész lecsóművészeti alkotásba. Csak hogy tudják: különleges sűrítő és ízhatást érhetünk el többnapos kenőmájas alkalmazásával.
Adalékolhatunk nemcsak állati, hanem növényi összetevőket is, és ha nagyon akarjuk, ezeket is osztályozhatjuk technológiai műveletek, ill. fázisok szerint – mert pl. a répának (karotta, murok) hasznára van, ha a műveletsor elején zsírban sütjük, a cukkíni, a patisszon vagy a különféle gombák viszont egyszerűen a züldpaprikafázishoz keverendők –, de ebbe terjedelmi korlátok miatt nem bonyolódnék bele.
Látszólag az árokásás és az ellenségképzés televény melegágya az aprítás nevű konyhatechnológiai művelet, hiszen van, aki pl. a hagymát kockára vágja (és ebben is van kiskocka- és nagykocka-iskola), pedig minden jó ízlésű és ép elméjű ember tudja, hogy a hagymát negyedkarikára kell aprítani. Még vadabb ellentétek találhatók a paprikaszeletelés körül. Egyes – magukat pofátlanul konyhaművészeti szakembernek beállító – sarlatánok például eltávolítják a paprikának a lecsó állaga és íze szempontjából legfontosabb összetevőit, azaz a magvát és a csumáját, a maradékot meg vacak kis kockákra szabdalják.
Ha van egy kis józan belátásuk, az egész paprikatömeget – a szára kivételével – fölkarikázzák, és kész. Megjegyzem, ha életük társa másik iskola híve, nyugodtan ordítozzanak vele teli tüdőből, ez jót fog tenni mind a lelki nyugalmuknak, mind a lecsónak. Szerencsére a paradicsom felaprításának mikéntje – bornírt professzionalista szakácsok mellesleg azt is kiherélik – teljesen indifferens, a késztermékben így is, úgy is szaft- és pöndörhéjfázisokra fog oszlani.
Tehát. Először is meleg zsiradékot állítunk elő, akár kész alapanyag (olaj, zsír) edénybe öntésével és felhevítésével, akár a már leírt adaléksütéssel, majd beleadjuk az aprított hagymát, és elvégezzük rajta az üvegesre párolás nevű műveletet. Egyébként nyugodtan szarrá is süthetjük, a lecsónak valójában mindegy. Mikor a hagyma állapota elérte az ízlésünknek megfelelő állagot, heves mozdulatokkal homogenizálunk a matériában egy jó adag őrölt fűszerpaprikát – természetesen kalocsai különleges típusút (ne dőljenek be holmi édesnemes vagy mittudomén cafrangoknak, azzal az erővel használhatnának téglaport is).
Multikulturális kitérő: ebben a fázisban megpróbálkozhatunk némi szójaszósz-adalékolással (a középvilágos, gombás változatot javasolnám). A szójaszósznak a lecsóban tulajdonképpen semmi értelme sincs, de nem fogják megbánni.
Mielőtt a pirospaprika keserű szarrá égne, zúdítsuk a főzőedénybe a paradicsomot, zöldpaprikát meg az esetleges másfajta zöldségeket – de ne az egészet! A többlépcsős adagolásnak két oka van. Először is a rendes lecsóban a paprika a felismerhetetlen trutymótól a majdnem nyersig terjedő kontinuumot gyakorlatilag tökéletesen lefedi, másodszor így kisebb edényre lesz szükségünk, ill. ugyanabban a fazékban több lecsót főzhetünk. Ebben az egy fázisban, amíg az első sarzs összeszottyad és levet ereszt – ezt elősegítendő most sózzuk meg –, alkalmazhatunk fedőt is, különben nem, mert túl híg lesz a végtermék.
A lecsó: lélek és türelem. Őrizni, babusgatni és keverni kell (különben megsértődik, és leég), okos lecsószakács a kellő érzelmi állapot fenntartása érdekében lecsóápolás közben alkoholos italt fogyaszt. Ha rendes ember, bort.
Az ápolás-babusgatás másik eleme a kevergetés mellett a fűszerezés. Szögezzük le: a lecsó erős. Kivéve azokat a lecsókat, amelyek nem. Az erős lecsó lehet az anyagában erős, vagyis erős zöldpaprikából főtt, vagy utánpaprikázott. Jobb híján szóba jöhetnek különféle pritaminok, pirosaranyak, erőspisták is, de persze a tisztességes friss vagy szárított cseresznye- vagy macskapöcspaprikáról kár volna lemondani. Némi – szigorúan frissen őrölt – feketebors, esetleg pluszba fehér-, zöld- és/vagy rózsabors még egyetlen lecsónak sem ártott.
Jelzem, a lecsó igen jól tűri a különféle zöldfűszerekkel való kísérletezést, példának okáért valamennyi majoránna – mi több: oregánó – igazán megéri a próbálkozást. Mit ne mondjak: néhány olajbogyó (Zsouzs kedvéért!) – horribile dictu: kapribogyó – se hülyeség. Értelemszerűen ilyenkor jönnek – ha jönnek – a belefőzendő állati adalékok is.
Ezzel a lecsó kész, hacsak nem akarunk az állag adjusztálásával tovább baromkodni. Jobb körökben a végén belevernek egy rakás tojást, és jól eldolgozzák, mert az ad a lecsónak egy bizonyos metafizikai értelmet. Alkalom adtán tegyenek néhány kísérletet tejföllel, tejszínnel és különféle sajtokkal is! Hát így. Ha mindent eltömő parasztzabát akarnak rendezni – de csak akkor –, főzzenek bele vagy mellé tésztát, rizst vagy burgonyát. Ha rám hallgatnak (i.e. ha van egy csöpp eszük), rozskenyeret esznek és száraz vörösbort isznak hozzá.


Aki szeretne még többet olvasni erről a remek ételről,íme néhány link:

Cserna Szabó András cikke az ÉS ből,Hannibál Lektűr esszéje,Szinbádék összefoglalója,ribizli írása,aki meg is fogalmazta a lecsó legtömörebb meghatározását,imígyen:"...a lecsó attól az, hogy úgy nevezik...".

És még egy Váncsa,és utoljára ,de nem utolsósorban egy vélemény Szamárhegyről.

Ennyi sok bevezetés után az én lecsóm:

Meggyőződésem,hogy a lecsópaprika aljas átverés,ezen a néven csak az éretlen,meg a hibás portékát próbálják eladni.A lecsóhoz értt,harsogóan ropogós paprika szükségeltetik.A kaliforniai fajták szerintem ide se valók.A lecsó szerintem is erős,nagyon erős,de mivel gyakorló szülő vagyok ,és szeretném ha a gyerkőcök és a párom is megennék,a lecsó természetesen nem erős:)

A lecsó nálunk viszonylag egyszerű,az alapvető,és minden lecsóban megtalálható hozzávalókon kívül(paprika,paradicsom,hagyma,zsiradék,só) csupán kolbász szokott belekerülni,csak az íze miatt.

Persze ettem én is már tojásost,meg zsírszegényet,meg tarhonyásat,meg egyszer még rizses-gombásat is,de arról nemigen tudok felelősen nyilatkozni,mert előtte igen sok bort ittunk kannából...

Tehát :

Amiből:

-2-3 szelet szalonna
-20-25 cm jófajta füstölt kolbász
-2-3 nagy fej vöröshagyma,ilyenkor friss főzőhagyma
-5-6 db roppanóshúsú zöldpaprika
-4-5 darab nagy ,minél érettebb paradicsom
-só,bors

Ahogyan:

A szalonnát vékony csíkokra vágom ,kisütöm,és rádobom a nagykockára vágott hagymát,és kicsit megsütöm.Inkább süljön,mint párolódjon,mert az jó,ha a végén is látszik benne.Ilyenkor sózok,borsozok.Rádobom a paradicsomot,a paprikát ,és rövid ideig lefedve párolom,aztán fedő nélkül főzöm,sütöm,amíg a paprika jó nem lesz,és a szaft el nem éri a kellő konzisztenciát.

Aztán sok puha fehér kenyérrel már ehető is.

A történeti hűség kedvéért el kell mondanom,hogy a fotón látható lecsóba ,mivel kevés paradicsom volt otthon,került bele egy nagy kanál Aranyfácán is.

A világ egyéb lecsóiról majd egy másik alkalommal...

Nincsenek megjegyzések: