2008. június 24., kedd

Krumplisaláta

És még mára is jut krumpli:)

Az egyik legegyszerűbb krumplisaláta,amit ismerek,és talán a leginkább elterjedt változat.Olyannyira,hogy gyerekkoromból rémlik,hogy a bolgárok árultak ilyen hagymás krumplisalátát üveges konzervként.

Az évek folyamán változott kicsit az elkészítése,mostanában borecettel,lilahagymával készül,bors nélkül.

Kellemes kísérője lehet bármiféle grillezésnek,de legesjobb vínersniclivel,vagy méginkább rántotthússal.

Hogy ez mennyire hasonlít az eredeti bécsi verzióhoz,nem tudom,ahhoz még nem volt szerencsém,de mi szeretjük.

Amiből:

-krumpli(nem szétfővős fajta,itt éppen sárga,sütnivalóként árult)
-lilahagyma
-fehérborecet
-cukor
-só
-evoo

Ahogyan:

A krumplit héjastól megfőzöm,vigyázva,nehogy túl/szétfőjön.Közben elkészítem a marinádot.

Hozzávetőleges arányok:1 l vízhez 1 csapott ek. sót,2 csapott ek. cukrot és 5 ek. borecetet keverek.

A hagymát megtisztítom,vékonyan felszeletelem,szálakra szedem,és enyhén besózom.

A krumplit azon forrón megtisztítom,és belekarikázom a lébe.Óvatosan közékeverem a hagymát ,és mehet a hűtőbe néhány órára.Tálaláskor kihalászom,lecsepegtetem,hogy ne áztasson el mindent,és a tányéron bőven meglocsolom jófajta olívaolajjal.

Jöhet a frissensült rántotthús,meg a könnyű fehérbor,és tökéletes...



5 megjegyzés:

Mamma írta...

Zsúrkenyér, ha ennyire szeretitek a krumplisalátát (én is, nagyon:-)), akkor hadd ajánljak kettőt, talán nem ismered.
Az egyik a valódi német, majonézes, tudom, kicsit nehéz, de nagggyon autentikus, és néha érdemes őt is kipróbálni. Én ezt már sokszor megtettem.
http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2007/04/23/Nemet_majonezes_burgonyasalata_Kartoffelsalat/

A másik valóban a vinersniclihez készült, mégpedig a csirkés változathoz, a Backhendl-hez, ez is autentikus, igazából választani sem tudnék, melyik a finomabb, mindkettő állandó versenyben van nálam:
http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2007/10/19/Rantottcsirke-salata_tokmagolajos_burgonyaval/

Bármelyiket is próbálod, remélem, ízleni fog:-)))

zsúrkenyér írta...

Nagyon jol neznek ki!:)

Es igen,a tokmagolaj...

Azt nagyon szeretem en is,sok salatahoz inkabb azt teszek olivaolaj helyett,de most nem volt.

Udv

zsurkenyer

Névtelen írta...

Mondom, veszélyesek vagytok...
Ez is nagyon ott van.

zsúrkenyér írta...

Mert a hagyma jo.

Es ha akarok,a "hagymahoz is hagymat eszek!":)

Névtelen írta...

Egy véleményen vagyunk:)