2007. július 12., csütörtök

Brassói aprópecsenye

A brassói legalább annyira megosztó a főzők és evők között,mint a lecsó...

Szinte mindenkinek megvan a saját tuti verziója,amelyet vehemensen védelmez,és igazinak tart.Gondoljunk csak a borsó-nem borsó ellentétre,a hagyma használatára,vagy éppen a sült krumpli-pirított főtt krumpli viszályra.

Hogy Brassóban esznek-e ilyesmit,azon el lehet vitatkozni,valószínűleg már eljutott hozzájuk is.

Mert Brassóhoz annyi köze van a remek aprópecsenyének,legalábbis a legenda szerint,hogy egy Brassó felé tartó vonaton találták ki...

Hogy ennek mennyi az igazságtartalma,nem tudom,de amit biztosan tudni lehet,hogy az ételt 1950 ben,az azévi ételújítási versenyre alkotta egy Papp Endre nevű séf,a Mátyás Pince akkori igazgatója.

És volt benne borsó meg hagyma is!:)

Az eredeti recept:

Hozzávalók:

1,6 kg sertés szűzpecsenye
0,3 kg kolozsvári szalonna
0,5 kg vöröshagyma
0,1 kg sertészsír
0,3 kg zöldpaprika
0,2 kg paradicsom
0.5 kg zsenge zöldborsó
1 db hegyes erős paprika
só és bors ízlés szerint

Készítés:
A zsiradékon, serpenyőben kiolvasztjuk a csíkokra vágott kolozsvári szalonnát. Hozzápirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és hozzáadjuk az ugyancsak csíkokra vágott szűzpecsenyét. Gyors tűzön hőkezeljük a húst, sóval, borssal ízesítjük és hozzáadjuk a karikára vágott zöldpaprikát és a hámozott, kockára vágott paradicsomot. Néhány percig pirítjuk még, majd hozzá adjuk a megfőzött zöldborsót. Kívánság szerint, karikára vágott erős paprikával ízesíthetjük.

Hagymás resztelt burgonyával tálaljuk.

(A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség honlapjáról.)

Most,hogy ezt tudom,megnyugodott az én lelkem,és továbbra is készítem úgy ahogy szoktam,és nevezem továbbra is brassóinak,mint eddig.Mégha nem is hasonlít a fenti leírásra:)

Valahogy így:

Amiből:

-~700 gr zsírtalan sertéscomb,vagy lapocka
-1 nagy fej hagyma
-2-3 gerezd fokhagyma
-2 érett paradicsom ,vagy 2 dl paradicsompüré (MUTTI)
-majoranna
-só,bors
-1,5 kg krumpli
-sütéshez olaj

Ahogyan:

A finomra vágott hagymát kevés olajon megpárolom,és rádobom a csíkokra vágott húst.Fehéredésig sütöm,közben sózom,borsozom.Ha már engedett egy kis levet,belenyomom a fokhagymát,és az első adag majorannát.Átkevem,és mehet bele a meghámozott,kimagozott,összevágott paradicsom,illetve a püré.Lassú tűzön,rövid lében,mintha pörköltet főznék,puhára főzöm.Ha szükséges,a szaftot kevés vízzel pótolom időnként.Amikor már majdnem kész,beleszórom a második adag majorannát is.

Közben a kockára vágott krumplit hasábburgonyaszerűen megsütöm,melegen tartom.Ideális esetben egyszerre lesz kész a kettő,akkor összeforgatom,és azonnal tálalom.

Valamilyen téli savanyúság,káposzta ,uborka kívánkozik mellé.Vagy ilyenkor nyáridőben kovászos.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez rendben van! Máskülönben eddig abban a hiszemben éltem, hogy egyben sütik, mondjuk a húst előre félkészre pirítva. Legalábbis felénk mindenkitől így láttam :)

zsúrkenyér írta...

Nálunk inkább ez a fajta jellemző,csak nem ilyen szaftosan.De borsós verziót még egyáltalán nem ettem...

Unknown írta...

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség honlapjáról:
Brassói aprópacsenye

Hozzávalók:

- 1 kg szűzpecsenye

- 100 g füstölt szalonna

- 5 gerezd fokhagyma

- 1 kg burgonya

- só, bors

- petrezselyem zöld



1) Előkészítő műveletek Mise en place

A szűzpecsenyét lehártyázzuk, és kisujjnyi csíkokra vágjuk. A füstölt szalonnát vékony metéltre vagy kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, vagy összetörjük. A burgonyát héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk, végül hasábokra vágjuk.

2) A szalonnát egy serpenyőben félig kiolvasztjuk, ha szükséges egy kevés zsírt adunk hozzá, rátesszük húst, és erős tűzön átpirítjuk az egészet. Sózzuk, őrölt borssal és fokhagymával ízesítjük a húsalapot.



3) A burgonyát külön serpenyőben egy kevés zsíron átpirítjuk, majd a húsra tesszük, és együtt is összepirítjuk a brassóit.





4) Tálaláskor finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórva díszíthetjük.


Megjegyzés:

A brassóinak számtalan változata ismert, pl. van, amelyikben a húst kockákra vágják (ekkor persze a burgonyát is kockákra darabolják), van olyan, ahol vöröshagyma is összetevő, létezik olyan is, ahol a hús nem szűzpecsenye, és ekkor először párolják stb.


Ez már jobban hasonlít apukáméhoz:D

zsúrkenyér írta...

Kedves Artemis,

Ezt irtam en is,mint alapvaltozatot:)

En egy kicsit mashogy csinalom,de azert brassoi az is.Legalabbis mi annak hivjuk:)

Udv
zsurkenyer