2007. július 6., péntek

Újkrumplisaláta

Egy igazi nagy családi kedvenc:)

Nagyon nyári saláta ő is,mert igazán csak újkrumpliból jó,bár már készült nem annyira újból is,ott csak arra kell figyelni,hogy hamar meg kell enni,mert az öreg krumpli bármennyi öntetet magába tud szívni.

Az ötlet,illetve a recept egy régi Jamie Oliver műsorból származik,leírva nem találkoztam vele.

Végtelenül egyszerű,gyors,és ami nagyon jó benne,hogy jó azonnal,melegen is,de ha kicsit áll ,mondjuk egy éjszakát hűtőben,akkor is szeretjük.

Kiváló körete mindenféle grillezett,vagy enyhén fűszerezett sült húsnak,de magában is megáll,mondjuk könnyű vacsoraként.

Többször említettem már,hogy a női szakasz nálunk nem kimondottan hagymarajongó,de ebben az esetben hajlandóak kivételt tenni:)

Az is igaz,hogy a technológiából adódóan a hagyma megtörik,erejét,és szagának jó részét elveszti,így már nem annyira agresszív.

Tehát:

Amiből:
-1-1,5 kg újkrumpli
-2-3 fej lilahagyma(szebb is,és nem annyira erős,mint a vörös)
-1 kis üveg sós vizes kapribogyó
-1-2 citrom
-só,durvára őrölt bors
-jófajta olívaolaj

Ahogyan:

A krumplikat koruktól,állapotuktól függően megsikálom,megkaparom,ha már nem új,akkor csak megmosom.Sós vízben megfőzöm,vigyázva,hogy szét ne essen.

Közben a hagymát tetszőleges méretűekre vágom,nálunk a félfőre,aztán háromba vágott méret jött be,merthogy a krumplit nem lehet karikára,akkor meg jobb így.

A kapribogyót lecsepegtetem,a citromok levét kifacsarom,átszűröm,mert finnyásak vagyunk,és nem szeretjük a citrommagot.

Ha kész a krumpli ,ha kell,meghámozom,ha nem akkor csak azon forrón nagyobb darabokra vágom,és nagy keverőtálban egy rétegben lerakom.A meleg fontos,mert így hűlés közben magába szívja az öntetet,és a hagymát kicsit megfőzi.Sózom,borsozom,szórok rá hagymát,kapribogyót,meglocsolom citromlével és bőven olajjal.

Ezt még háromszor-négyszer megteszem,és el is fogy a belevaló.Lazán átforgatom,és tulajdonképpen kész is.Innentől tetszőleges hőfokon fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések: