2007. július 3., kedd

Péknapok

Nemrégiben invitáltam a kedves olvasókat a komáromi Monostori Erődbe,az Országos Péknapok című rendezvénysorozatra.

Mi részt is vettünk,szombaton látogattunk el az erődbe.Az esemény annak ellenére,hogy nem csináltak neki igazán nagy promót,elég sok embert vonzott,de a terület nagysága a tömeg sokszorosát is elnyelte volna.

Sajnos a pékek és a kenyereik nem igazán kapták meg az őket megillető figyelmet,egyáltalán nem ők képezték a történések középpontját.

Én legalábbis arra készültem,hogy találkozni lehet majd az ország minden pékségével,és rengeteg finom meleg frissensült pékárut kóstolhatunk,és dagasztóversenyt meg ilyesmiket láthatunk,meg szabadtéri bemutatót a katonai pékségek történetéről...

Ehhez képest nyílt egy tematikus kiállítás a kenyérmúzeumban,a "Kenyér szerepe az egyiptomi kultúrában" címmel...

Ebből látható hogy inkább játszóház és erődkirándulás lett a program:)

Persze a kenyérmúzeumot végignéztük,ami egyenlőre valóban inkább szakmatörténeti gyűjtemény,semmint tematikus múzeum.De még kinőheti magát...Az erődben viszont elkezdték a jövőbeni haditechnikai kiállítás anyagának összegyűjtését,az eszközök látogathatók,megtapogathatók.Sajnos a tárolás,kiállítás körülményei hagynak kívánnivalót maguk után,és érzésem szerint az eszközök sincsenek még teljes egészében kiállítási szintre hozva.(Tüzérségi eszközökön a lövegzárak leszerelve,vagy hegesztéssel rögzítve,irányzóműszerek leszerelve,a harcjárművek rozsdásodnak,a gépjárművek se alábakolva,se időjárásállóan konzerválva nincsenek.)

Csak remélni tudom,hogy ez csak ideiglenes állapot...

Az erőd impozáns,mint eddig is volt,de nem látszik egyenlőre ,hogy mikor lesz ebből európa hírű kutatóközpont,és hadtörténeti örökség,meg ilyenek...

De a gyermekek jól érezték magukat,mindennel játszottak,ahova lehetett felmásztak,és ettek mindenféle kemencés lángost(az jó volt!),meg hajóztunk a Dunán,egyszóval remek nap volt!

Az eddigieken felül még néhány kép látható itt.

2 megjegyzés:

nyarikonyha írta...

de kát hogy én erről nem tudtam.imádom a kenyereket, főleg a jót, mert nálunk az sztem nem sok van...ah az illat...

zsúrkenyér írta...

Ne bándd,igazán nem maradtál le semmiről...
Sajnos alig volt kenyeres program,bár igaz mobil kemenceben sült dolgokat lehetett enni:)