2008. május 30., péntek

Tortatörténet

Egyik évben, a gyerekeknek egy új helyen kellett tortát rendelni, amit nagyon dicsértek. Oda is mentünk, volt oklevél, sok fotó, finom sütik. Guszta volt minden, és gondosan elkészítettnek tűnt. Megrendeltünk 2 szülinapi tortát.


Hát nagyot ámultunk, mikor kibontottuk. Ugyanis ferde volt, folyt szét, és úgy nézett ki, mintha tanuló cukrászinas gyakorolt volna rajta, sikertelenül. Az áráról már nem is szólok. És csak azért vettük meg, mert már nem volt idő újat sütni a bulira. Meg a dobozba benézve a cukrászdában még nem tűnt borzasztónak. Másrészről, az sem járja, hogy azt mondja az ember a kicsinyének, hogy: „Nincs drágám torta, mert elrontották a nénik-bácsik.”
Az milyen szülinap?

Régen mindig sütöttünk forma tortát, akár névnapra is piskótából. Aztán jött az ötlet, hogy ha már családi buli van a két kis gyermekünknek, legyen olyan igazi, nagy, habos, cukrászdai torta. Ahol akkor laktunk olyan emeletes, magas, ízlésesen díszített, nem túl édes tortákat sikerült vásárolni, elfogadható áron. Nagyon mutatósak voltak, finomak és sok időt megspóroltam, hogy csak az aprósütit sütöttem.
Aztán úgy hozta a sors, hogy el kellett költöznünk, így jártunk pórul a fent mesélt alkalommal. Ezért nem sajnáltam rá az éjszakázást sem, hogy általam készített torta legyen a Manókáknak.



Mézeslapos- nagyon munkaigényes-nagyon odatevős-anyatorta.

Amiből:


A mézes lapokhoz:
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál méz
- 1 tojás
- 10 dkg porcukor
- 2,5 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna

Piskótához:
- 4 tojás és 4 evőkanál forró víz
- 15 dkg kristálycukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 evőkanál kakaópor
- 20 dkg liszt

A krémhez:
- 5 dl tej
- 5 evőkanál liszt
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 gesztenyemassza, vagy ½ tábla étcsoki (Szerencsi, kb.8 dkg)

A tetejére:
- 15 dkg étcsoki

- 2,5 dkg vaj

Elkészítés:
1. A mézeslap alkatrészeit a felsorolás sorrendjében- a liszt-szódabikarbóna kivételével – vízgőz felett kevergetve, 5 percig főzzük, majd a tűzről levéve a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
A masszából sütőpapírral bélelt nagy tepsibe, nedves késsel 2 kerek, egyenként 21 cm átmérőjű lapot kenünk. (átlósan fér be)
Előmelegített sütőben, közepes lángon, 15-20 percig sütjük.

2. A piskótához a tojásfehérjét a cukorral, majd kanalanként a forró vízzel habosra keverjük. Majd kis adagonként hozzákeverjük a tojássárgákat és a kakaót. Végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet.
35x25 cm-es tepsiben sütjük. (5 percig magasabb hőfokon, ajtónyitogatás nélkül, majd takarékon 10 percig.)

3. A krémhez a tejet a liszttel kevergetve megfőzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt főzött krémet kanalanként beledolgozzuk, és vaníliás cukorral, gesztenye masszával vagy a megolvasztott étcsokival ízesítjük.

4. Összeállítás:
A piskóta lapot hosszában 5 egyenlő széles csíkra vágjuk, és lapjában is elfelezzük.
A mézes-körlapot lerakjuk, bekenjük krémmel. Egy piskótalapot bekrémezünk körülbelül olyan vastag krémmel, mint a lap vastagsága, és feltekerjük. Ezt a csigát ráállítjuk a mézeslap közepére. Majd innen folytatjuk a következő megkent piskótalappal. Így csigavonalban kifelé haladva eljutunk a mézes tortalap széléig. (Ha mégsem, akkor levágunk belőle, és a tetejére szánt lapot is eképpen lefaragjuk.) Hagyjunk kis krémet, hogy a tetejére kenhessük, és arra rakjuk a másik mézeslapot.
Rövid időre hűtőbe tesszük.

5. A mázhoz a tortabevonót eltördeljük, a vajjal felforrósítjuk, és vizes késsel a tortára kenjük.
Az oldalát, ha krémmel bevontuk, szórhatunk rá reszelt keksz és gesztenyemassza keverékét. Nekem annyi krém maradt, hogy még díszítést is tudtam nyomni a tetejére belőle.
Ilyen lett a csokis:

és a gesztenyés:

Így örültek:

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gratulálok!

Ez egy vérprofi cukrásznak is dícséretére válna!
:)

Gabojsza írta...

Egyik szebb, mint a másik és nagyon ötletes, hogy a belseje függőlegesen csíkos, nem vízszintesen. Gratulálok, megérte a munkát és biztosan a Manók is örültek:-)

Névtelen írta...

Gyönyörű, szívesen kóstoltam volna! És biztos ezerszer jobb, mint a cukrászdai. Az anyák már csak ilyen áldozatkészek, de azt hiszem a csillogó szemek biztos kárpótoltak!

Fűszeres Eszter írta...

Tényleg gyönyörű! Gratulálok!

moes írta...

aztaaa! gyönyörűek lettek, de különösen a csokisba szerelmesedtem bele. de sose fogok nekiállni:)

(moes vagyok álnéven)

Gabriella írta...

Nagyon köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat, igazán nagy megtiszteltetés!
moesnek:
Nyugodtan állj neki, nagy élmény.
Tulajdonképpen piskóta tekercs és két mézeslap az egész, nem is olyan nagyon nehéz.?!
És tényleg a csillogó szemek megérték, hiszen mimásért is készülnének....
Fotó fent mellékelve.

Cukroskata írta...

Remekül néznek ki, és biztos nagyon finomak is, én biztos ki fogom próbálni. Gratulálok :-)

Névtelen írta...

Na jó, megvannak:)

Szuper két torta, de a gyerekek!!
Gyönyörűek.
Igazán büszkék lehettek rájuk:)

zsúrkenyér írta...

Buszkek is vagyunk:)