2007. augusztus 22., szerda

Uborkasaláta

-Minden rendben volna- mondá megszokott asztalához letelepülve ,mintha belefáradt volna az idei libák ,ráklevesek, csirágok ,újburgonyák ,jéggel garnírozott kovászos uborkák ,málnák ,gombák ,piskóták szemléletébe ,a köszöngetések fogadásába ,amelyekkel jártában kísérték ,a lelkendezésbe ,amely a konyha felől áramlott felé ,ahonnan minden sült kappan hozzá akart futamodni ,a pincérek szolgálatkészségébe ,amellyel levesét akarták szervírozni ,a vendéglős barátságosságába ,aki a legfinomabb falataival akarta megkínálni mintha belefáradt volna az ételek fogyasztásába ,a kötelező étvágyasságba ,a tengeri rák elköltésébe ,a malacpecsenye megítélésébe s általában az egész bíráskodásba, amely kijárt neki Budapesten étvágya felett élete utolsó éveiben. Felkiáltott:

-Minden rendben volna, de uborkasalátát nem tudnak Pesten készíteni!

Amely vallomásában talán igaza is volt, mert ez az az eledel ,amelyhez nem elegendő a szakácsok tudománya ,hanem teljes emberszeretet ,az étvágyaknak különböző ismerete ,a lelki diszpozíció eltalálása ,a hangulat felhasználása szükségeltetik hozzá. Ujházi Ede nem is próbált soha uborkasalátát enni(miután egyszer nagyon beteg lett tőle),megmaradt levesénél.

Krúdy Gyula: Ujházi levese (A has ezeregyéjszakája )

Nem is nagyon értem én ezt a negatív kisugárzást,hiszen akkoriban igenis nagy gondot fordítottak az uborkasaláta elkészítésére,mint itt olvasható:)

Az uborka pedig amelyből a saláta készül -persze előbb a végén megkóstoltatván ,nem keserű-e- ,már korán reggel meggyalultassék ,mert tudnivaló ,hogy a frissiben feladott uborkasaláta gyomorontást és hideglelést szokott okozni.
A finomra gyalult uborkát mindjárt kinyomkodjuk ,levét leöntjük ,azután-kellő mértéket tartván-besózzuk,15 perc múlva még egyszer kinyomkodjuk ,a levét újra leöntjük ,ellenben most már valódi borecettel jól meglocsoljuk ,hasonlóan hamisítatlan édes-nemes szegedi paprikával meghintjük ,s így hagyjuk ebédig vagy vacsoráig. Estére mindenesetre még jobb lesz, mert több ideje marad sónak ,ecetnek ,paprikának ,hogy jól átjárja ,megérlelje.
Nem sokkal ebéd vagy vacsora előtt -szóval amikor a liba pirulni kezd kevés olívaolajat öntünk rá(a szóban forgó esetben ez el is maradhat),majd jó sűrű ,édes tejfelt keverünk a salátába ,s azután nagyon vigyázzunk ,hogy valakinek eszébe ne jusson valamiféle vörös- vagy pláne fokhagymát csempészni bele.

Magyar Elek : Az Ínyesmester nagy szakácskönyve

Ez nekem igazi nagy meglepetést okozott,mert úgy képzeltem eddig,hogy a fokhagyma elválaszthatatlan az uborkasalátától.De nem hagyom magam megzavarni,ezentúl is teszek bele...

És olívaolajat se szoktam bele tenni...

Az uborkasaláta legjobb nyáron,nem túl nagy fürtös uborkából,de ha nagyon szükségét érezzük,azért kígyóuborkából is lehet.Mondjuk télen.

Tehát a tejfölös uborkasaláta szerintem:

Amiből:
-1,5 kg fürtös uborka
-1-2 gerezd fokhagyma
-só,őrölt pirospaprika
-2 dl tejföl
-pár csepp ecet vagy citromlé

Ahogyan:
Az uborkát meghámozom,végeit ellenőrzöm.Legyalulom,vékonyra,és besózom.Ezzel együtt rányomom a fokhagymát is,hogy szelídüljön.Tizenöt-húsz perc múlva kinyomkodom a levét,megszórom kevés pirospaprikával,és belekeverem a tejfölt.

Ha szükséges,sózom,és néhány csepp ecettel vagy citromlével savanyítom.

Behűtve igen jó,és nemcsak a libasülthöz,hanem a pörkölthöz is,vagy bármilyen,nem nagyon fűszeres sülthöz.

Nincsenek megjegyzések: