2008. március 14., péntek

Toszkán bab

Vagy valami olyasmi.Esetleg toszkánai módra.Szóval ez az írás ihlette:) Bár,most hogy újraolvastam,köszönő viszonyban sincsenek egymással,és nálunk sokkal inkább főfogás lett,semmint saláta,vagy kísérő.A bab azért tarka,mert az volt épp otthon,nem is egy,hanem legalább háromféle,de lehet,hogy négy,mert az egyik adagnál kétségek merültek fel az egyneműséggel kapcsolatban.És én még meg is hagymáztam.

Jó lett,krémesen sűrű,innentől ez nálunk a babfőzelék.Mert azt szerettük ,de egy ideje ódzkodunk a rántástól,és nem találtuk az ellenszerét.De a bab így elkészítve remek alternatíva.

Kipróbálásra vár a módszer még füstölt hússal,és kicsit más fűszerezéssel,amelynek végeredménye szándékom szerint a tökéletes ,bakonyi,vagy mezőföldi,vagy ... babos egytál lesz:)

Egyetlen hátránya van az ételnek,hogy ez se hirtelen embereknek való,min. egy napot,de ha idősebb a bab,akár kettőt is kell áztatni.De aztán max. egy óra alatt megfő.

Szóval:

Amiből:

-0,5l (két nagy bögre) tetszőleges típusú bab,lehetőleg közel azonos szemnagyságú
-1 közepes fej hagyma
-3-4 gerezd fokhagyma
-zsálya,rozmaring,kakukkfű tetszés szerint,de nem túl sok
-só,frissen őrölt bors
-2-3 ek evoo

Ahogyan:

A babot megválogatom,megmosom,beáztatom.Aztán alszunk,dolgozni megyünk,esetleg megint este lesz és megint reggel,aztán délután már látjuk,hogy nem bír nagyobbra duzzadni.

Akkor leöntöm az áztatóvizet,lábasba teszem,közékeverem a finomra vádott hagymát,a zúzott fokhagymát,a fűszereket.Felöntöm annyi vízzel,hogy úgy félujjnyira ellepje,mert valamennyi úgyis elfő.

Sózom,bőven borsozom,és ráöntök 2-3 kanál olívaolajat.Felforralom,aztán lassú tűzön főzöm,amíg a babok meg nem puhulnak jól,de még nem kezdenek szétmenni.Ideális esetben addigra a hagyma és a fokhagyma teljesen szétfő.

Azonnal tálalható,meglocsolva még olívaolajjal,és nem árt neki frissen őrölt bors sem.

Sok-sok friss,ropogós kenyér kell hozzá,meg ha lehet,hideg sör.Vagy nagyföccs,könnyű fehérborból.

És ha marad egy kevés másnapra,felmelegítve talán még jobb.De nemigen marad...

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon ígéretes, eltároltam kipróbálásra. Van egy karhossznyi füstölt karaj, abból pont jó is lesz bele egy darab, még mielőtt eljön a tojásos nokedli ideje:)

zsúrkenyér írta...

Orulok,hogy tetszik:)Nalunk egy fel fustolt oldalasbol lesz a kovetkezo.Vagyis egy reszebol...

Mamma írta...

Örülök, hgoy megihletett a fehérbabos dolog, igazán egész autentikus lett!!:-)
Csak bátorítalak, hogy próbálkozz még egyéb zöldséggekkel, fűszerekkel, húsokkal is, így is el lehet jutni ám a főzeléktől a finom-fűszeres párolt zöldségekig:-)))

zsúrkenyér írta...

Kösz,mamma:)

Névtelen írta...

Zsúrkenyér, mi az a két-három evoo??
Csak hogy beszerezhessem a főzéshez ;)

zsúrkenyér írta...

Szia!

extra virgin olive oil:)

by Nigella

Udv
zsurkenyer

Névtelen írta...

Aha. Hogy mennyire visszamaradt kis lény vagyok, köszi:)