2007. július 5., csütörtök

Szalonnás rizottó és rizskrokett

Nemrég volt egy nagy rizottórecept-gyűjtemény a Nők Lapja Konyhája című újságban,úgy emlékszem,azok között volt az alábbi szalonnás verzió.Vagy valami hasonló:)

A szalonna legalábbis biztos,az újhagymát nem lehetett kihagyni,mert ők igen nagy barátok,a többi zöldség meg a mindenkori készletek függvénye.

Tulajdonképpen arról van itt szó,hogy a vajnak ,mint alapzsiradéknak egy részét váltottam ki a szalonna kiolvasztott zsírjával.A végén már vajat kevertem bele,nem akartam túlzásba esni.

Egyebekben a rizottókészítés általános szabályai szerint jártam el.

Tehát:

Amiből:
-2 vékony szelet szalonna
-2 dl száraz fehérbor
-1 kis fej hagyma
-3-3,5 dl kerekszemű rizs
-húsleves (kb.1 l)
-50 gr vaj
-3 szál újhagyma,zöldjével együtt
-2-3 sárgarépa
-250gr zöldborsó
-frissen őrölt bors

Ahogyan:
A nagyon vékony(gyufaszálnyi )csíkokra vágott szalonnát kisütöm,a pörcöt bennehagyom.Ezen a zsiradékon párolom meg a finomra vágott hagymát,és rádobom a rizst.Átforgatom a zsírban,és fehéredésig sütöm,közben jól meg is borsozom.
Aláöntöm a bort,és addig keverem,amíg mindet fel nem szívja illetve el nem párolog.
Beledobom a kockára vágott sárgarépát,és elkezdem a forró levessel felönt ,keverget mókát.

Kb. félidőben(10-12.percnél) beleszórom a felkarikázott újhagymát,és a borsót.Kivéve,ha konzerv,annak elég a végén 5 perc.

Felöntöm,keverem,és így tovább...

Ha rizs majdnem jó,felöntöm annyira,amennyire folyósan szeretném,és ha tényleg kész a rizs,belekeverem a hideg vajat.

Aztán gyorsan hívok mindenkit ebédelni!

Ez esetben a rizst elsokallottam kicsit,pontosabban nem voltunk elég éhesek egy teljes csomag(500gr) elpusztításához.Mivel a rizottót melegíteni ,illetve újra élvezhető formába hozni kilátástalan vállalkozás,és hidegen meglehetősen ragacsos a portéka,kézenfekvő volt a további felhasználás,a rizskrokett!

A biztonság kedvéért,nehogy szétessen,beledolgoztam még egy tojást,paníroztam,és bő,forró olajban kisütöttem.Rántott karfiollal ettük.

2 megjegyzés:

Rita írta...

Isteni ötlet ez a rizskrokett, kifogom próbálni!

zsúrkenyér írta...

Örülök hogy tetszik!:)
Nálunk sikere volt!