2007. május 11., péntek

Körkérdés

Aubergine szíves invitálására én is válaszolok Ági körkérdésére.

Nem lehet elmenni a sütő-főző emberek mindennapi "random kínzó kérdései"*mellett:)

Lássuk :

Inspiráció

Lehet az bármi.Szakácskönyv,vagy főzősújság,vagy egyéb írott forrás,mondjuk gasztroblog.Vagy mesél valaki valamit.Vagy benéz az ember a hűtőszekrénybe,spájzba,vagy kap némi segítséget a családtagoktól akik megkívánnak valamit.
Mindenesetre a napi rutinban ez jelenti a legnagyobb gondot,mert annyi mindenre figyelni kell...

Legyen változatos,legyen egészséges,figyelembe kell venni az egyéni preferenciákat de különösen a diszpreferenciákat,hétközben legyen gyors és egyszerű,de persze rendkívüli gasztronómiai élményt nyújtson:)

Betartom-e a receptek előírásait?

Egyértelműen nem.

Gyakran előfordul,hogy az egyébként szimpatikus étel hozzávalói között nemszeretem/nem áll rendelkezésre hozzávalók szerepelnek,vagy csak kísérletezni szeretnék valami eltérő kombinációval,ilyen esetekben bátran félredobom az előírásokat.

Szerintem alapvető konyhatechnológiai és anyagismeret birtokában bármiből lehet jót főzni,csak nagyjából tudni kell,mit szeretne az ember elérni.

Velem is gyakran előfordul,hogy fejben főzök,összegondolok kajákat a sok-sok receptből amiket valaha olvastam.

Vagy csak ettem valaha,valahol,és megpróbálom reprodukálni.

És különben is,a szép képes drága szakácskönyveket az ember nem viszi ki a konyhába,mert még utóbb bajuk esik:)

Mi alapján döntök a menüről?

Hétköznap próbálunk egy két napra előre tervezni.Hosszabb távra még sosem sikerült:)

Általában a havi egy-két nagybevásárlás alkalmával feltöltjük a készleteket,amiből lehet,de mivel friss zsömle miatt minden hajnalban megyek boltba,az éppen szükséges dolgok beszerzése sem gond.Persze így is gyakran borul a terv,de végszükség esetére egy ebéd mindig van a mélyhűtőben.

Hétvégén egy dolog biztos,húslevest főzni kell,abból legalább két adag tartalékolva a következő napokra alapanyagként illetve csak úgy,mert szeretjük nagyon.

Egyébként a szombat hajnali bevásárlás határozza meg a menüt,amit látok,vásárolok,abból tervezek.Hacsak közbe nem jön valami:)

*copyright Subba

Nincsenek megjegyzések: