2007. augusztus 15., szerda

Fokhagymaleves

Újabb leves következik.
Az alábbi étel majdnem krémleves,de annál folyósabb.Persze lehetne több krumplival akár főzeléksűrűségűre is készíteni,de ezt a fajtát inkább így szeretjük.

A fokhagyma mennyisége ne riasszon meg senkit,mi sem félünk a vámpíroktól,nem azért ilyen sok.Tényleg kell bele.A párolás során az agresszív anyagok eltűnnek belőle,aki szereti,a végén visszapótolhatja.

Ezzel a módszerrel egy kellemes,bársonyos ízű,utóhatásoktól mentes leves készíthető.Levesbetétként remek lehet bele a levesgyöngy ,vagy a kruton,de el tudok képzelni hozzá frissen megfokhagymázott pirítóst is.Most szalonnachips került bele ,és néhány csepp a kisült zsírból.

Tehát:

Amiből:

-16-20 gerezd fokhagyma(másfél,két fej)
-4 db tojásnyi krumpli
-20 gr vaj
-2 ek evoo
-só,bors,szerecsendió vagy szerecsendióvirág
-húsleves a felöntéshez
-1-1,5 dl tejszín

Levesbetéthez:
-2 vékony szelet füstölt szalonna

Ahogyan:

A megtisztított,elfelezett fokhagymagerezdeket és a kockára vágott krumplit a vaj és az olaj keverékén megpárolom.Sózom,bőven borsozom.Amint a fokhagyma kilehelte az agresszív ,kénes szagát,felöntöm a húslevessel.Pár perc alatt puhára főzöm a zöldségeket,közben reszelek bele pici szerecsendiót,vagy dobok bele kevés szerecsendióvirágot.

Ha kész,botmixerrel pürésítem,beleöntöm a tejszínt,ha szükséges utánízesítem.Felforr,és kész is.

A szalonnachipshez a szalonnát gyufaszálnyi csíkokra vágom,serpenyőben addig sütöm,amíg teljesen száraz,és ropogós nem lesz.Ilyenkor már persze füstöl rettenetesen,de áldozatokat kell hozni:) A zsírból kiszedem,elkülönítve tartom,mert ha bennemarad,magába szív egy csomót.

A kitálalt levesre szórom a chipset,illetve igény szerint pár cseppet a sós,füstölt zsírból.
Így:


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bocsi, de mi az a 2 ek EVOO?

zsúrkenyér írta...

Szia!

exra virgin olive oil.

Koppintas Nigellatol.

Udv
zsurkenyer