2008. február 4., hétfő

Tarhonyás csirke

A tarhonya becsületes magyar tésztás étel a javából. Dicséret illeti a derék szegedi menyecskéket és a többit is mind, kik azzal foglalatoskodtak, hogy jól meggyúrják kemény tésztáját, s akkurátusan gömbölyítsék át az apróbb és nagyobb szemecskéit az ezerlikú rostán. Akik nem sajnálják tőle kilónként a 3-4 friss tojást, hogy tápláló és ízes legyen, s színe pedig szép sárgás. Akik hófehér abroszon, napsugárban szárítják, aztán ritka szövésű fehér zacskóba öntve a kamrában felaggatják, hogy később is járhassa a levegő. Mert ilyen módon aztán ebben a tarhonyában benne van a magyar föld és nap ereje, s a magyar asszony munkakedve, tudása és szívessége.

Magyar Elek: Az Ínyesmester nagy szakácskönyve


Sőt! Vannak vélemények,amelyek szerint a tarhonya a legősibb,legrégebben készített tésztaféleség lenne ezen a világon.

Sok egyéb más mellett a tészta feltalálásának elsőségét is magunkénak szeretnénk tudni olyannyira,hogy állítólag már a kínaiak is a mi eleinktől tanulták volna el a tésztakészítés nemes művészetét.
Ahonnan aztán Marco Polo elvitte azt az olaszoknak.
Bár erről szerintem a kínaiaknak meg az olaszoknak is megvan a jól körülhatárolt véleménye:)Mindettől függetlenül jó dolog is a tarhonya,vagy ahogy a gyermekein régebben nevezték,a kisnokedli.Mégis elég ritkán fordul elő nálunk,pedig a tésztát úgy általában szeretjük.Ebben az egytál formájában pedig különösen jó.És viszonylag nehéz elrontani:)

Egyetlen hátránya,hogy meglehetősen sok időt tölt a sütőben,de addig lehet mást csinálni. Nem tudom,mennyiben hasonlít a közkézen/közszájon forgó tarhonyáshús verziókhoz,én minden előtanulmány nélkül készítettem először,azóta se néztem utána,hogy mennyire tradicionális :)


Amiből:

-1 csirke kb 1kg-os
-250 gr tarhonya(szigorúan kézi! pl. Soós)
-2-3 vékony szelet szalonna
-15-20 cm jófajta füstölt kolbász
-1 nagyobb sárgarépa
-1 nagyobb petrezselyem
-1 kisebb zeller
-2-3 fej hagyma
-1-2 paradicsom és paprika
-só,bors,pirospaprika

Így:
Ahogyan:
Mindenekelőtt a csirkével kell megbirkózni.Ehhez el kell mesélnem,hogy én nagyon sokáig nem ettem meg se a csirkepörkölte,se semmi hasonló jellegű ételt,mert nem szerettem a csontokat válogatni.Tudom hogy ez nem vall józan ítélőképességre,de ez van.

Most már inkább elébe megyek a dolognak:)

Tehát a csirke használhatónak ítélt darabjait leválasztom a nagy egészről.Ezek a combjai és a melle. Lebőrözöm,és kicsontozom.A darabokat pörkölthöz való darabokra aprítom.

A csirke komplett vázszerkezete,az aprólék,a csontok vagy párhuzamosan megfőződnek húslevesnek,vagy lefagyasztódnak,és ez később történik meg velük.A bőre meg megy a kukába.

Ha ez megvan,kevés ,gyufaszálnyi méretű szalonnával elindítok egy pörköltalapot.Pörc marad benne,csak jót tesz az ételnek.A hagymát megfuttatom rajta,bőven pirospaprikázom,és megy rá a hús.Pirítom,párolom,közben alaposan borsozom.

Ha már minden oldala a daraboknak kapott egy kis színt,közékeverem a felkockázott gyökérzöldséget is.Együtt is sütögetem kicsit,hogy kiadja az ízét.Végül a paradicsom és a felaprított zöldpaprika is belekerül.Na meg a felkarikázott kolbász.

Ilyentájt elkezdem egy másik edényben a tarhonyát is.Nagyon kevés olajon a tarhonyát megpirítom,de nem nagyon,éppen csak hogy kapjon egy kis színt.Ha már vannak közte barnás szemek,beleborítom a pörköltalapba.

Most jön a neheze:Meg kell saccolni,hogy mennyi az a víz,amit a már meglévő pörköltszafttal együtt pont annyi lesz,amit a tarhony a sülés közben jól felszív.

És nem is lesz száraz mint a fűrészpor,és nem is tocsog.

Ha mindez megvan,kilyukasztott fóliával lefedem,és meg a sütőbe 160-170°C-ra kb. 1,5-2 órára.Másfél óra után ránézek,esetleg átkeverem,és ha szükséges,meég egy kicsit sütögetem.

Ha kész,és eltaláltam a vízmennyiséget,így néz ki:

Savanyúsággal,hideg sörrel,vagy jól behűtött száraz fehérborral tálalom.

4 megjegyzés:

Grenadine írta...

Ínyesmester a kedvencem, nálam a legfontosabb alapmű!

zsúrkenyér írta...

En is nagyon szeretem.Olvasni is elmeny:)

Gabojsza írta...

Szüleimnél mindig van házi tarhonya, minden évben összeáll az utcából 5-6 asszony és "kalákában" készítik a tarhonyát,családjaiknak egész évre elegendőt. Én nem igazán rajongok érte, Édesapám mindenbe azt enné:-)

zsúrkenyér írta...

Vannak ételek,amiket csak ezzel a korettel tudok elkepzelni:)