2007. augusztus 13., hétfő

Repülőnap,Tanya Csárda

Múlt hét végén rendezték Kecskeméten az ezévi repülőnapot.Kihagyhatatlan alkalom,és most már a gyermekek is elég nagyok hozzá,hogy elvigyük őket.Legalábbis azt gondoltuk:)

Sajnos a közlekedési gondok miatt lemaradtunk a repülőprogram elejéről,de az igazi nagyvasak úgyis később következtek.

Nagy alkalom volt,mert most mutatkozott be a nagyközönségnek a légierő új üdvöskéje,büszkesége,a JAS 39 GRIPEN,levegőben is,
és a földön is.

Voltak persze még ezenkívül látványos bemutatók,kötelékek és szólórepülések.

Nagyon szépet repültek a Török Csillagok,

a magyar MIG 29es,a holland F16 Fighting Falcon,a szlovákok Mi 24-ese.A program csúcspontját azonban vitán felül a francia kötelék,a Patrouille de France alkotta,elképesztő pontosságú,és (általam)sosem látott elemekkel.

Sajnos a repülőprogramban nem szerepelt sok,a szervezők által ígért gép illetve csoport. Mint például a nagyon várt F15 Eagle(el se jött),nem repültek a Tornadok,se a Harrier,pedig az még tolatni is tud,nem volt itt egyik orosz kötelék sem.Meg a svájci F5ösök se értek ide.

Viszont volt Besenyei Péter,akinek ,mint tudjuk,felmentése van a fizika alól:)

Mivel az én gyermekeim meglehetősen elfáradtak az úton,az elején nem tűntek túl lelkesnek,mint itt látható is,

de aztán visszatért a jókedvük,ahogy felfedezték a tankokat,teherautókat,és minden egyebet,amibe bele lehetett mászni.És ki tudja,lehet hogy a jövő pilótáit láthatjuk itt?


A rendezvényen meghívással vettünk részt,a meghívásnak része volt egy after party is, mely a lajosmizsei Tanya csárdában elköltött vacsorából állt.
Nagyon készültem rá,mert a Tanya csárda szerepel egyik kedvenc szakácskönyvemben,a Sütés főzés a szabadban,és a hétvégi házban.
És a könyvben szereplő(fotón is!) Garaczi János mesterszakács most ott ügyvezető.
Gondoltam,így nagy meglepetés nem érhet,de sajnos ért...
A menü:
-Mizsei raguleves tejföllel,citrommal
-Tanyasi bőségtál
-Lángoló tejespite barackízzel,befőttel.
A leves nem sok szót érdemel,akár még jó is lehetett volna,karcsúbb habarással,és felismerhető zöldségekkel.Mert azt teljesen szétfőzték...
A bőségtál ilyen volt:

A húsok jók voltak,a gomba frissnek tűnt,a liba fiatal.Viszont a zöldségek nagyon mirelitek voltak,és ezeket is szétfőzték.Lehet hogy ugyanaz az ember?
Az adag mérete gyilkos.Persze mi nem vagyunk mérvadóak ,hiszen nem négy felnőttről volt szó,de ezt az adagot négy egyébként nagyétkű felnőtt sem tudta elpusztítani egész napos éhezés után.Akkor meg minek?
A tartár meg bolti majonézből készült,ami szimplán ciki.
Kellemes meglepetés volt a desszertként tálalt tejes pite,amit helyi barackpálinkával flambíroztak,forró volt és lágy,de hogy ez se legyen fenékig kenguru,a bőséges baracklekvár bizony csak valami olcsó gyári gyümölcsvelő volt,nem főzött lekvár...
Azért fájóak ezek az apróságok,mert ennyi pénzért akár már jól is lehetne csinálni...
Még néhány fotó látható az eseményről itt.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos a Tanyacsárda már régen nem az igazi, már csak a régi hírnévből él, pedig volt olyan, hogy az orszság 10 legjobb éttermei között emlegették. A Kecskeméti Csárda sokkal jobb, azonban az vérciki, hogy a környék legjobb étterme egy olasz vendéglő a Cézár. De gyanítom csak azért, mert a tulaj olasz, és maga üzemeltet.

phzs írta...

Kb. 15 éve voltam a Tanyacsárdában egy rendezvényen, akkor szóról szóra ez volt az ebéd. Vagyis, mi változtunk, ők meg nem.

zsúrkenyér írta...

Rendes helyeken mintha megújítanák időnként az étlapot,nem?:(

Névtelen írta...

Múlt héten voltam a szomszédban, a Gerébi kúriában, szerintem érdemes azt is kipróbálni egyszer. A tejespitéjük mindenestre nagyon jó volt :)

Névtelen írta...

Ha már tanyacsárda akkor én mindenkinek ajánlom a bajai Tanyacsárdát (www.tanyacsarda.scs.hu) a Duna parton.
Remek a kiszolgálás és jól főznek!
Ha arra járunk soha nem hagyjuk ki!
Az étel mindig friss a friss salátáik (főleg a tejfölös uborka saláta) pedig olyanok mintha nagyanyám csinálta volna. De pl. a cékla salátájukat is vmi családi vállalkozás vagy kisüzem készíti.
A májgombóc a májgombós levesbe helyben készül csakúgy mint a somlói galuska, a csevap és természetesen a tartásmártás is.
Az alapételeik évek óta szinte ugyanazok, de 4-6 havonta mindig találunk valami új finomságot is.
Nem azt mondom, hogy egy Hilton, de az árakhoz viszonyítva szuper!