2007. július 16., hétfő

Gyros

Hétvégén ,egész pontosan szombaton nagyfiunk szülinapja volt.Kigondoltam,hogy lesz neki meglepetésreggeli,mégpedig gyros,ami az egyik nagy kedvence.

A meglepetés csak félig sikerült,mert nem tudtam elég korán kelni ahhoz,hogy megelőzzem a fiatalembert,aki már fél hétkor felkeltett mindenkit azzal a nagyon fontos problémával,hogy"Na,kinek van ma születésnapja???"És én még csak akkor próbáltam sok kávéval és az egyéb reggeli ajzószerekkel lelket verni magamba:)

De nem mondtam,meg mi készül,így odaragadt a rajzfilmek elé addig,amíg alkottam.

Mielőtt nekikezdek a főzésnek,néhány szót a tárgybani ételről:

A gyros,ami egy rendkívül sokszínű,és nagyon népes család görög tagja,egyes vélemények szerint közvetlen ősének,ha nem egyenesen szülőanyjának a török döner kebabot tekintheti.A világban,különösen annak nyugati felén a múlt század második felében terjedt el mindkettő.Hazájában persze jóval előbb,a tizenkilencedik században megjelent,gyakorlatilag a maival megegyező formában.
Legfontosabb jellemzője szerintem a készítés módja,ami esetünkben függőleges,forgó nyársra húzott,pácolt/fűszerezett húsok lassú sütését,illetve annak folyamatos faragását és feltálalását jelenti.
Tehetünk finom distinkciót a tálaláshoz alkalmazott kenyérféle,lavash,pita,khszra,vagy egyéb lepénykenyér szerint,a hús fajtája szerint,ami ugye lehet birka,sertés,pulyka ,csirke,vagy amit az adott vidéken egyébként is megesznek.Egyes szakírók élesen elkülönítik a tálalás oly nüansznyi eltéréseit is,mint a pita "zsebébe"való töltést,ami az arab világban járatos shwarma sajátja lenne,a gyros viszont bele van csavarva...

De a kenyér jellegétől függően elképzelhető persze a szendvicsszerűen összerakott kivitel is,sőt még tányérból is lehet enni:)

És akkor még egy szót sem szóltunk a kiegészítő hozzávalók végtelen soráról,a hagymáról,az uborkáról,a paradicsomról,és/vagy salátáról,amiket ha összeszorzunk a tetszőleges számú joghurtos szószvariációval,csípőssel,vagy natúrral,vagy dzazikivel,azt hiszem kezelhetetlen számú verziót alkothatunk.

Ennyiből is egészen tisztán látszik,mint a lecsó esetében is,gyros az,amit annak nevezünk...

Bővebben lehet olvasni a család sok tagjáról itt,meg itt,meg itt.

A mi gyrosunk egyébként nem valamely mediterrán nyaralás emlékét őrzi,Balatonon ettünk ilyet először sok-sok évvel ezelőtt,abból alakult ki az alább látható.

Jellemzően pulyka,időnként csirke,de sose teszünk rá birkafaggyút!:)

Pitát általában sütök,de most a klimatikus viszonyokra való tekintettel ettől eltekintettem.

Tehát:

Amiből:(hús)
-700-800 gr pulyka vagy csirkemellfilé
-zöldfűszerek,most éppen bazsalikom,kakukkfű,rozmaring,majoranna
-só,bors
-4-5 ek evoo
-2-3 gerezd fokhagyma

Amiből:(öntetek)
-3 pohár natúr joghurt
-3 ek evoo
-só,bors
-fél citrom leve
-2 gerezd fokhagyma
-2 tk Erős Pista,vagy noszlopi cseresznyepaprikakrém,csak azt ritkán lehet kapni...

Amiből:(zöldségek)
-2-3 érett,de még kemény paradicsom
-1 nagy fej lilahagyma
-1 kisebb kígyóuborka
-1 kisebb saláta

Amiből:(sültkrumpli)
-1,5 kg sütnivaló krumpli

A pitát most nem részletezem,mert vettem a boltban győrisütőset,olyan,amilyen.

Ahogyan:

A húst csíkokra vágom,és egy tálban a finomra vágott zöldfűszerekkel,a borssal,a zúzott fokhagymával, olívaolajjal összeforgatom,lefedve hűtőbe teszem legalább fél órára.

A zöldeket szeletelem,aprítom,tépkedem,gyalulom,melyik mit igényel,és külön tálkákba pakolom,hogy mindenki tetszés szerint variálhassa a saját adagját.

Elkezdem sütni a krumplit(bő olajban,hasábburgonyának),közben elkészítem az önteteket.
Nálunk dzaziki nincs,eddig senki nem kereste,még be lehet vezetni:)
Mindig van egy natúr,ami sós joghurt kevés citromlével,lehelletnyi borssal,olívaolajjal(női szakasz),van egy borsos fokhagymás ,amiben bőven van zúzott fokhagyma,és durvára őrölt bors ,meg olívaolaj(fiú szakasz),és van a goromba az erőspistával,olívaolajjal (én).

Ha ez is megvan,meg a krumpli is a végfázishoz közeledik,serpenyőben,nagy lángon dobálva,rázogatva megsütöm a húst is,amit csak ilyenkor sózok.

A pitákat tálalás előtt mikróban kicsit megmelegítem,aztán már csak tetszés szerint teletömni,és enni kell.


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon gusztusos a gyrosod.
Viszont elárulnád mi az az evoo?
Köszönöm.

zsúrkenyér írta...

Kösz!
Az evoot gyszer régen olvastam egy Nigella receptben,és megtetszett.
extra virgin olive oil:)
Szia!

Névtelen írta...

;-))

Ez jó....