2007. május 18., péntek

Zöldségleves húsgombóccal

Egyszerű,gyors leves,számos előnnyel.

Például rendkívül változatos,mert az éppen rendelkezésre álló anyagokból kizárt,hogy kétszer egymás után ugyanolyat lehessen főzni,

a sok,alig főzött zöldség vitaminforrás,

kitűnő,amikor a hűtőben megmaradt utolsó három szál fonnyadt zöldséget kellene felhasználni,

és persze azért is,mert a húsgombóc miatt a gyerkőcök is szeretik.

Amiből:

-sárgarépa
-petrezselyem
-zeller
-zöldborsó
-spárga
-újhagyma
-karalábé
-és/vagy amilyen zöldség még éppen van
-2 ek evoo
-só,frissen őrölt bors
-húsleves,vagy leveskocka
-kis csokor zöldpetrezselyem,vagy egyéb zöldfűszer,ízlés szerint

A húsgombóchoz:
-200 gr tetszőleges zsírtalan darált hús
-1 kis fej hagyma
-só,frissen őrölt bors
-szerecsendió

Ahogyan:

A zöldségeket nagyjából egyforma kockákra aprítom,és az olívaolajon kicsit megfuttatom.

Sózom,borsozom,felöntöm a húslevessel.Pár perc főzés után beledobom a borsót,és ha van olyan,aminek a főzési ideje hasonlóan rövid,akkor azt is.

Már csak néhány perc,és a leves tulajdonképpen kész is.A legvégén beleszórom a finomra vágott petrezselymet,és kész.

A húsgombóchoz a darált húst összegyúrom a nagyon apróra vágott hagymával,sózom,borsozom,és kevés szerecsendiót reszelek bele.

Ha a massza a lehetőségeihez mérten homogén,valamilyen módon diónyi gombócokat formálok belőle(ezen van még mit gyakorolni),és gyöngyözve forró sós vízben megfőzöm.

Ez kb 10-12 perc.

Ha kész,átszedem a levesbe,és tálalható.