2007. május 8., kedd

Töltött paprika

A töltött paprika a legendárium szerint szerb/rác eredetű étel.

A fellelt receptek közül kettővel mutatott közelebbi rokonságot:

Az egyik a darált húsos töltelékkel megtöltött,ámde sütőben megsütött paprikák,amiket paradicsom és szalonnaszeletekkel takar be sütés előtt az istenfélő szakács,

valamint a fűszeres,hagymás paradicsomszószban rizzsel együtt főzött húsgombócok.

Vélhetőleg ezek vadházasságából származik a nálunk töltött paprikaként illetve paradicsomos húsgombócként ismert étel(ezeket egyébként csak egy hajszál-vagyis csak a paprika-választja el egymástól) .Nálunk kötelező jelleggel mindig kell gombócot is csinálni,mert a fiam csak azt eszi.

Végignézve néhány évtized szakácskönyvtermését,egy érdekes fejlődési ívet sikerült felvázolni a natúr paradicsomszószban főtt rizses-párolt hagymás-tól a rántással sűrített,hagymás, fokhagymás,kenyeres,tojásos,borsos-on át a napjainkra jellemző natúr paradicsomszószban főtt,rizses párolt hagymás változatig:)

A szósz tényleg natúr,nem foglalok állást a sós-cukros szembenállásban,ezt ki-ki a tányérján korrigálja.Ebből sejthető,hogy nálunk is mindkét verziónak vannak hívei.

Még egy gondolat a paprikáról:az utóbbi időben teret nyert a kaliforniai paprika használata,ami pedig idegen a magyar gyomortól!A töltött paprikához csakis érett,keményhúsú,fényessárga TV paprika való!

A kaliforniai paprika ,különösen a zöld,túl sok füves-keserű ízkomponenst tartalmaz,ami nem simul össze az édes-pikáns paradicsommal.Ráadásul a fogyasztói kör tekintélyes hányada a parikát nem eszi,csak a tölteléket.Így még pazarlás is...

A töltött paprika/paradicsomos gombóc tehát:

Amiből:

-60 dkg darált,zsírtalan hús(sertéscomb vagy lapocka,borjúcomb esetleg)
-3/4 csésze rizs
-1 kis hagyma,vagy
-2 szál újhagyma
-1 tojás
-só,frissen őrölt bors
-4 nagy TV paprika
-0,7 l paradicsompüré (MUTTI PASSATA)

Ahogyan:

A megmosott paprikákat kicsumázom,ereket,magokat eltávolítom belőle.

A rizst megpárolom.A húsba beledolgozom a két csöpp olajon megpárolt hagymát(ha újhagyma,zöldjével együtt),a kihűlt rizst,a tojást.

Sózom,borsozom ahogy sikerül,mert ez állapotában nem kóstolom meg.Bízom a jószerencsében:)

A masszát beletömöm,lehetőleg hézagmentesen a paprikákba,(ellentétben a sok helyen leírt intelemmel ,hogy majd a jól megduzzadó rizs szétfeszít mindent,ezért kell a laza elrendezés,még én olyat nem láttam,hogy a paprika ilyen csúful járt volna...Igaz,én mindig teljesen készre főzött rizst használok,az már nemigen nő tovább)illetve a maradékból négy gombócot gömbölyítek.

A paradicsompürét kis vízzel higítva lassú tűzön felforralom egy akkora lábasban,hogy az összes gombócok,paprikák kényelmesen egy szinten elférjenek benne.

Belerakom a felforrt szószba,és addig főzöm,amíg érzésem szerint teljes keresztmetszetében át nem fő,illetve a szósz el nem kezd sűrűsödni.

Mellé héjában főtt krumpli,és/vagy kenyér jár.

Íme:

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,Zsúrkenyér!
Mi nem TV paprikába töltjük, hanem kisebb, duci BOGYISZLÓI robbanószerbe...hogy meglepődött az unokabátyám....szó bennszakad,(hang) szem fennakad, lehellet megszegik...susztertangó

zsúrkenyér írta...

Jol hangzik!

De nalunk van ketto kiskoru fogyaszto is,akik ezt nem toleralnak meg:)

Udv
zsurkenyer