A töltött paprika a legendárium szerint szerb/rác eredetű étel.
A fellelt receptek közül kettővel mutatott közelebbi rokonságot:
Az egyik a darált húsos töltelékkel megtöltött,ámde sütőben megsütött paprikák,amiket paradicsom és szalonnaszeletekkel takar be sütés előtt az istenfélő szakács,
valamint a fűszeres,hagymás paradicsomszószban rizzsel együtt főzött húsgombócok.
Vélhetőleg ezek vadházasságából származik a nálunk töltött paprikaként illetve paradicsomos húsgombócként ismert étel(ezeket egyébként csak egy hajszál-vagyis csak a paprika-választja el egymástól) .Nálunk kötelező jelleggel mindig kell gombócot is csinálni,mert a fiam csak azt eszi.
Végignézve néhány évtized szakácskönyvtermését,egy érdekes fejlődési ívet sikerült felvázolni a natúr paradicsomszószban főtt rizses-párolt hagymás-tól a rántással sűrített,hagymás, fokhagymás,kenyeres,tojásos,borsos-on át a napjainkra jellemző natúr paradicsomszószban főtt,rizses párolt hagymás változatig:)
A szósz tényleg natúr,nem foglalok állást a sós-cukros szembenállásban,ezt ki-ki a tányérján korrigálja.Ebből sejthető,hogy nálunk is mindkét verziónak vannak hívei.
Még egy gondolat a paprikáról:az utóbbi időben teret nyert a kaliforniai paprika használata,ami pedig idegen a magyar gyomortól!A töltött paprikához csakis érett,keményhúsú,fényessárga TV paprika való!
A kaliforniai paprika ,különösen a zöld,túl sok füves-keserű ízkomponenst tartalmaz,ami nem simul össze az édes-pikáns paradicsommal.Ráadásul a fogyasztói kör tekintélyes hányada a parikát nem eszi,csak a tölteléket.Így még pazarlás is...
A töltött paprika/paradicsomos gombóc tehát:
Amiből:
-60 dkg darált,zsírtalan hús(sertéscomb vagy lapocka,borjúcomb esetleg)
-3/4 csésze rizs
-1 kis hagyma,vagy
-2 szál újhagyma
-1 tojás
-só,frissen őrölt bors
-4 nagy TV paprika
-0,7 l paradicsompüré (MUTTI PASSATA)
Ahogyan:
A megmosott paprikákat kicsumázom,ereket,magokat eltávolítom belőle.
A rizst megpárolom.A húsba beledolgozom a két csöpp olajon megpárolt hagymát(ha újhagyma,zöldjével együtt),a kihűlt rizst,a tojást.
Sózom,borsozom ahogy sikerül,mert ez állapotában nem kóstolom meg.Bízom a jószerencsében:)
A masszát beletömöm,lehetőleg hézagmentesen a paprikákba,(ellentétben a sok helyen leírt intelemmel ,hogy majd a jól megduzzadó rizs szétfeszít mindent,ezért kell a laza elrendezés,még én olyat nem láttam,hogy a paprika ilyen csúful járt volna...Igaz,én mindig teljesen készre főzött rizst használok,az már nemigen nő tovább)illetve a maradékból négy gombócot gömbölyítek.
A paradicsompürét kis vízzel higítva lassú tűzön felforralom egy akkora lábasban,hogy az összes gombócok,paprikák kényelmesen egy szinten elférjenek benne.
Belerakom a felforrt szószba,és addig főzöm,amíg érzésem szerint teljes keresztmetszetében át nem fő,illetve a szósz el nem kezd sűrűsödni.
Mellé héjában főtt krumpli,és/vagy kenyér jár.
Íme:
2007. május 8., kedd
Töltött paprika
Posted by
zsúrkenyér
at
5/08/2007
Labels: gyors ebéd, paprika, paradicsom
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Szia,Zsúrkenyér!
Mi nem TV paprikába töltjük, hanem kisebb, duci BOGYISZLÓI robbanószerbe...hogy meglepődött az unokabátyám....szó bennszakad,(hang) szem fennakad, lehellet megszegik...susztertangó
Jol hangzik!
De nalunk van ketto kiskoru fogyaszto is,akik ezt nem toleralnak meg:)
Udv
zsurkenyer
Megjegyzés küldése