Egyszerű,könnyű desszert,elkészítésének nehézsége épphogy meghaladja a zsíros kenyérét.Bár az összekent edények száma rácáfol erre:)Meg egy kicsit balesetveszélyes,mert forró a karamell nagyon,meg amikor az ember a forró vízzel teli tepsit egyensúlyozza ki a sütőből,ott is érhetik meglepetések...
De azért szeretjük,mert jó.
Hosszabb értekezést a remek jó édességről C&V írt,olvasható itt.
Ehhez én már nem is nagyon tudok semmit hozzátenni,esetleg annyit,hogy ezesetben nem ragaszkodom a friss házi tojások alkalmazásához,mert akkor nagyon tojásízű lesz.Ehhez a desszerthez inkább valamely semleges ízű"gyári" tojást vásárolok,pl aranykoronásat.
Szóval:
Amiből:
-1 tojás
-3,4,5 tojássárgája mérettől függően
-1/2 rúd vanília
-10 csapott ek. cukor
-6 dl tej
Ahogyan:
Először elkészítem a karamellt 4 ek kristálycukorból.Víz nélkül,addig a pontig illetve színig melegítem,amíg szerintem még nem lesz keserű.Gyorsan beleöntögetem a kikészített formák aljába,és ez kész is.Ha eddig nem égettem össze a kezem,folytatom.
A tojást és a tojássárgájákat a maradék cukorral és a vanília kikapart magjaival felverem,és kicsinyesként hozzáadom a tejet.Addig keverem,amíg teljesen homogén nem lesz.
Elosztom a tálkákban,és tepsibe rakom,aztán a tepsit felöntöm annyi vízzel,hogy a folyadék szintjével azonos szinten legyen.180°C-os sütőbe teszem,és addig gőzölöm,amíg a teteje el nem kezd barnulni.Ez nagyjából 40-50 perc.
Kiszedem,lehűtöm,tányérra borítom vigyázva,hogy a karamelles lé el ne szökjön.
És már lehet is kanalazni.
2008. március 18., kedd
Créme caramel
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Ez nagyonnagyon szép lett, és a tyúkjaid is tetszenek!
Koszonom,koszonom!:)
En nem voltam teljesen elegedett,mert buborekos lett,de legkozelebb majd nem gozolom ilyen sokaig...
Udv
zsurkenyer
Pont a buborékok tetszenek, sokkal izgalmasabban néz ki, mintha nem lenne benne. A hosszabb gőzölési időtől olyan?
Hétvégén (remélem) megfőzöm a babodat, majd tudósítok.
Igen,valahol olvastam,hogy ez jelzi,ha "tulkeszul"...
Megjegyzés küldése