Meglepetés érkezett ,egy csokor ,kertből frissen szedett kapor képében:)
A lehetőségek végtelen tárházából a rendelkezésre álló többi alapanyag figyelembevételével a túrós lepényre esett a választás.
Ami azon ritka sütemény egyike,amely bevonult a világirodalomba!
Imígyen:
Már gyerekkoromban hogyha őt láthattam,
Egy turós lepényért látását nem adtam;
Örültem is, mikor a vasárnap eljött,
És vele játszhattam a gyerekek között.
(Petőfi Sándor:János vitéz)
Vagyis túrós sütire,mivel másnapra készült,de frissen szerettem volna megsütni,hogy a túró ne töppedjen össze a tetején,ezért nem a klasszikus kelt tésztás változatot készítettem el,hanem merész huszárvágással omlós vajastésztából,amit este elősütöttem,és másnap túróstul készre.
Szerintem Kukoricza Jancsi így is szerette volna:)
Tehát:
Amiből:
Tészta:
-1/2 kg liszt
-200 gr vaj
-2 nagy tojás sárgája
-kb. 1 dl víz
-csipet só
Túrótöltelék
- 750 gr tehéntúró
-2 pohár tejföl
-1 tojás
-4 ek kristálycukor
-1 kis csokor kapor
Ahogyan:
A belevaló holmikból az almás sütinél ismertetett módon összeállítom a tésztát.
Ha már hideg is,megfelelő méretre kinyújtom,és beleterítem egy vékonyan kivajazott formába.
Elősütöm,miközben vagy leterhelem a tésztát babbal,vagy ilyesmivel,vagy figyelek rá,és amikor elkezd púposodni,akkor mindig jól beleszurkálok villával.
Másnap összekeverem a tölteléket,beleszórom az apróra vágott kaprot,belekenem a tésztába,és 160°C-os sütőben kb egy óra alatt készre sütöm.
15-20 perc hűlés után szeletelhető.
Ilyen lett:
Itt kell még elmondanom,hogy a sütőforma összemehetett az utolsó használat óta,mert a szerintem megfelelő mennyiségű tészta soknak bizonyult,de szerencsére a töltelék is:)
Így a maradványokból egy nap múlva remek túrós kosárkák készültek a muffinsütőben.
Ilyenek:
2007. május 15., kedd
Kapros túrós lepény
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése