2008. január 15., kedd

Lencseleves

Mi más is lehetne az ezévi első,mint az újévi lencseleves?

Nem csak azért,mert sokévi hiábavaló próbálkozás után még mindig bízunk benne,hogy meghozza a bőséget,hanem mert szeretjük is nagyon.

Sőt még a gyermekek is fenntartások nélkül.

Viszonylag gyakran készül épp ezért,kisebb nagyobb változtatással,bár ez leginkább abban merül ki,hogy van benne hús(ilyenkor szigorúan malac/disznó),vagy nincs .Kolbász,vagy egyéb füstölt húsféle mindig kerül bele.

Viszont rántás nem.

Szóval a lencseleves nálunk:(bő kétszer négyszemélyes adag)

Amiből:

~600 gr sovány sertéshús,comb vagy lapocka
-15-20 cm jóféle füstölt kolbász
-2 szál sárgarépa
-2 szál petrezselyem
-fél zeller
-1 nagy bögre lencse
-1 nagy vöröshagyma
-só,bors,törött bors,pirospaprika
-kevés olaj

Ahogyan:

A leves pörköltalappal indul,akár egy gulyás.Az olajon megfuttatom a finomra vágott hagymát,rászórom a pirospaprikát,elkeverem,és megy rá a felkockázott hús.

Pörkölöm,párolom saját levében,közben borsozom,és a babérlevelet is beledobom.Néhány perc múlva az addigra felkockázott/szeletelt zöldségek és a kolbász is belekerül.Felöntöm a kívánt mennyiségre,és főzöm,amíg nem következik a lencse.

Mivel a lencse ~15 perc alatt megfő,a hús és zöldség elkészülési idejéből ennyit vissza kell számolni,és a megfelelő pillanatban belezúdítani a levesbe a megmosott,de nem beáztatott lencsét.

Utánfűszerezem ha szükséges,és lassú tűzön készre főzöm.

Friss,puha ,ropogós kenyérrel nagyon jó tud lenni...


Nincsenek megjegyzések: