2008. június 18., szerda

Gratin dauphinois

Csak nehogy krumpli nélkül maradjunk ma valahogy!:)

Lehet,hogy a névválasztás kicsit nagyképű,de most már majdnem úgy készítem a burgonyagratint,ahogy a klasszikus leírás szerint való.A fűszerezésen változtattam kicsit,mert nem szentírás az,hogy a krumplira csak szerecsendiót lehet szórni! Az maradjon meg a krokettben.

Valami hasonlót már régebben is többször készítettem,leginkább csak tejjel,kevés vajjal,és nem "konfitáltam",inkább arra törekedtem,hogy a szeletek csak addig puhuljanak,amíg szétválaszthatók maradnak.Most már tudom,hogy az volt a tejben sült krumpli,ami egyébként tényleg a nyomába sem ér a következőkben tárgyaltnak.

Nemrégiben a nemzet bűvös szakácsai írtak egyik cikkükben a dauphinoisról,az alapján készítem azóta,apró változtatásokkal.

A mostani bejegyzés apropója,hogy nem kimondottan javasolják hozzá az újkrumplit,mert az nagyon vizes.Való igaz,nem lesz annyira krémes,sokkal határozottabban érződik rajta ,hogy krumpli.

Amiből:
~1,5 kg újkrumpli
-2 dl zsíros tejszín (30-31%-os)
-2 dl főzőtejszín,vagy zsíros tej
-50-80 gr vaj
-kis csokor kakukkfű
-3-4 gerezd fokhagyma
-só,frissen őrölt bors
-hedonistáknak kevés parmezán

Ahogyan:

A megtisztított krumplit igen vékonyan felszeletelem.Ez mindenkori idegállapot függvénye,van hogy sikerül kb. 2 mm-esre,de ha kapkodok,akkor meglehetősen egyenetlen.De eddig még mindig megpuhult az 5 mm vastag is.

Közben egy lábasban felteszem a tejszíneket kis lángra melegedni.Beledobom a megroppantott fokhagymákat,és a nagyjából összevágott kakukkfüvet.

Egy vastagon kivajazott tálba rétegesen lerakom a krumplit,ha nagyon szépre szeretném,akkor tetőcserépszerűen.Nem hálóba,hanem eltolva.

Minden réteget sózok,kevés borsot tekerek rá és rakok rá néhány vajdarabkát.És ha akarok ,reszelek rá kevés parmezánt.

A rétegeket lehetőség szerint max.25-30 mm vastagságig rakom.Ha elszámolom a mennyiséget,vagyis majdnem mindig,másik tálban folytatom.

Ha kész ,ráöntöm szűrőn át a tejszínt,mert a fokhagymákra meg a gazokra semmi szükség.A mór megtette,a mór mehet.

160-170°C-os sütőbe dugom,amíg a tejszín el nem kezd forrongani,akkor visszaveszem a hőt 130-140°C-ra.Így kb. 40-50 perc alatt kész.

Igen jó köret szinte bármilyen húshoz,de zöldsalátával megáll könnyű ebédként is.


Nincsenek megjegyzések: