2007. szeptember 19., szerda

Paprikák

Végre érnek a jóféle csípős paprikák,szépek ,színesek,és borzasztó erősek:)

A termés apósom kertjéből származik ,aki elszánt paprikarajongó-és termelő.Kicsiben űzi ő a mesterséget,de az üzemméret (kert) nem korlátozza a hihetetlen fajtagazdagság összegyűjtésében.

Évről évre 25-30 féle,általam még csak nem is hallott fajtából nevel palántát,illetve később paprikát is.

Bárhonnan szerez ő szaporítóanyagot,vásárol vetőmagokat hivatalos forrásokból,a neki tetsző termésből természetesen fog magot,de volt már rá precedens,hogy boltban vásárolt ecetes pepperoniból nyerte ki ,ami láss csodát,következő tavasszal kihajtott,és termett is!

De csórtunk már neki lépcsőházból tulipánpaprikát,ami inkább látványos,mint jó,de legalább rettenetesen csíp.Cseresznyepaprikából az évek folyamán szert tett már piros,narancssárga és egészen rikító citromsárga példányokra is.

Többféle fűszerpaprika terem minden évben az édestől az ehetetlenig terjedő skálán.Megehető zöldpaprikák legalább ennyi féle,a Kosorrútól a Fehérözönig,a bogyiszlóitól az almapaprikáig meglehetősen nagy a választék.

A képen látható kétféle piros chili, egy óriás cseresznyepaprika,és a felénk macskapöcsként tisztelt kicsi sárga(és zöld) jószág.

Sokmindent olvastam már mindenféle csípős paprikákról,jónéhánnyal találkoztam is,szeretem is őket,de amit ez a kicsi sárga veszedelem nyújtani tud,azt nehéz szavakba önteni...

Többször meggyanúsítottak már engem,hogy szőrös az én torkom,vagy bádoggal van bélelve,de ezt a paprikát illő tisztelettel kezelem.Gyakorlatilag nincs érzékelhető íze,nem más ,mint vegytiszta kapszaicin.

Gyermekeknek kézbe venni sem szabad,mert a külső felületén is csíp.Frissen nem is nagyon fogy,néha persze rákíván az ember zsíroskenyér mellé,de olyankor sírva eszi:)

Télire ,felfűzve,szárítva van ez készletezve főleg,igen jó húslevesbe,halászlébe,...végtelen a lista.Nagy előnye,hogy semmi mellékízt nem visz bele az ételbe,csak csíp.Vagy fáj.

Néha,ha jó a termés ,az én apósom készít ebből szép sárga erőspista szerű paprikakrémet is.Abszolút sallangmentesen,durvára darálva,sok sóval összekeverve,üvegbe töltve.

Csak hogy legyen mit kenni a vajas kenyérre:)

Mindezeken felül érdekes,ámbár néha akaratlan fajtakísérleteket is folytat ő.

Ugyanis,alighogy a fagyok elmúlnak,tőzeget és istállótrágyát szerez be,földet rostál,és akkurátus melegágyakat készít,amelyekbe gondosan elkülönítve,megjelölve elveti az egész éven át begyűjtött magokat.Ezerszám.A palánták jelentős részét a falubeliek megvásárolják,ellátja a családot,az ismerősöket,aztán bárkit,de még mindig rengeteg marad.De mivel ki nem lehet dobni,a kertben folyamatosan felszabaduló területekre kiülteti.De addigra már elvesznek a cédulák,meg a védőtávolság sincs meg mindig,így az utólag ültetett növények már bármit teremhetnek.

Édes ,hegyes méregzöld paprikákat,könnyfakasztó sárgapaprikákat,de volt már példa csípős pritaminra is...

A tőlük kapott termés ezért a gyerkőcök elől szigorúan el van dugva,csak előkóstolás után ehetik,mert egyszer a leányzó,aki nagyon szereti a parikát rágcsálni,sikeresen kifogott egy TV paprikának látszó,ámde a cseresznyepaprikával vetekedő ízűt,és lelkesen beleharapott.Aztán sok-sok csokit etettünk vele,mert az valamelyest mérsékli a fájdalmat.

Szóval így ősz tájékán már a sütőtökhöz is óvatosan nyúlunk:)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

:) jót derültem az írásodon, köszönöm szépen! a keresztbe porzás nálunk is működik :), az idén pl. az első turnus még édes volt az egyik paprikán, aztán a második érés már csípős, ja közben a szomszéd késői csípős fajta is virágozni kezdett :)!

zsúrkenyér írta...

:)
Akkor problémás ,ha válogatni kell a főzéshez.Ha rögtön az első leégeti a nyelvemet,nem érdemes tovább kóstolni:)

Sikerült már főzni emiatt olyan húslevest,hogy én ettem egy hétig:)

Névtelen írta...

Ez nagyon tetszett:)

zsúrkenyér írta...

Köszi!:)

Névtelen írta...

Ez az ecetes pepperoni nagyon tetszik, kipróbálom! Ha másnak a fagyasztott bab kikel...

zsúrkenyér írta...

Mi is csodálkoztunk erősen:)

Névtelen írta...

Na már megint nem tudok csendben olvasgatni, bele kell okoskodnom :) Szóval a képen a sárga, hegyes paprika nagyon teccc. Még soha nem láttam sárgában. Pirosban van itthon, még friss és tavalyi szárított verzsönben is, szerintem a zölddel is találkoztam már, de a sárga teljesen új nekem. Mekkora különbség van ízügyileg? (kapsz egy hetet a válaszra, mert csak jövő szombaton leszek újra gép előtt, addig részletes teszteredményeket kérek :)

zsúrkenyér írta...

Már régóta fogyasztója vagyok a remek daraboknak,úgyhogy bizton állíthatom,a piros szelídebb.Zölden kellemes,ha már megérett,akkor fáj.A piros szárítva pláne sokat veszít az erejéből,míg a sárga alig.Egyes szakértő ismerőseim szerint ráver a jalapeño-ra is,pedig állítólag ő a világon a legerősebb.Nem tudom,olyat még nem ettem,de egy bizonyos kapszaicinszint felett már valószínűleg tökmindegy:)